Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Икономист: Трябва целенасочена политика към бизнеса и пенсионерите

Трудно ще се вместим в 3% дефицит, прогнозира Светлин Танчев

09.11.2023 | 20:34 Редактор: Вяра Димова

Задава ли се данъчна тояга със свежите идеи на финансовото министерство?

"Това е мярка, която централната администрация се опитва да прехвърли към общините, за да не се налага да им прехвърля пари от централния бюджет. Друг е въпросът колко общините ще съумеят да се възползват от тези мерки и да има ефект за тях. Практиката показва, че засега общините изостават в тази посока", каза икономистът Светлин Танчев в студиото на "Денят ON AIR".

Всички мерки, които се предприемат, трябва да бъдат в подкрепа на икономиката, защото тя плаща парите в бюджета, обясни Танчев.

"Строителството на недвижимите имоти е голяма част от дела в българската икономика и това е авантюра. Този тип мерки са правилни, но не е сега моментът. Трябва да се овладее инфлацията, за да видим докъде ще стигнат лихвите", уточни гостът.

Пред Bulgaria ON AIR икономистът цитира консолидираната финансова прогноза на Министерството на финансите за следващите години.

"Само 2026 г. ние ще платим 3 млрд. в лихви. Рискуваме с дребни неща. Асен Василев не е току-що дошъл финансов министър. Участва в правенето на бюджет на държавата. Всички усилия трябва да отидат в подкрепа на бизнеса, за да може държавата да събира пари", анализира той.

Танчев не вижда голям ефект върху крайната цена от мярката с ниското ДДС върху хлебните изделия.

"За ресторантьорите пак е една реактивна мярка на Министерството на финансите, защото са доста гръмогласни. Който най-силно вика, на него се угажда", смята икономистът.

Той коментира и думите на Бойко Борисов, че вземането на нов дълг е нещо лошо.

"Не съм съгласен на 100%. Ако имаме яснота за какво бихме го вкарали този ресурс, определено няма нищо лошо. Наблюдаваме, че отива за минимални заплати и пенсии. Лихвите продължават нагоре", изтъкна Танчев.

Като смешно икономистът определи изявлението на Асен Василев, че пенсионерите ще вземат коледна надбавка всеки месец вместо веднъж в годината.

"Трябва сериозна и целенасочена политика към възрастните хора. Трябва да има помощ към бизнеса и уязвимите и бедни групи", призова гостът. 

Според него трудно ще се вместим в 3% дефицит, който предстои в следващите години. "Ролята на централната власт е сериозна в управлението на инфлацията. Трябва прецизно да се правят разходите", заяви Танчев.

Гледайте целия разговор във видеото.