Борисов: Взимането на нов дълг е лошо. Асен Василев да не отваря Кутията на Пандора

Преди изборите хората трябваше да знаят, че ще им вдигат данъците, заяви лидерът на ГЕРБ

08.11.2023 | 12:22 Редактор: Елеонора Танева
Борисов: Взимането на нов дълг е лошо. Асен Василев да не отваря Кутията на Пандора

Изключително важно в момента е ГЕРБ да си върне физиономията. Управляваме с либерални партии - да, но основният ни принцип е колкото се изкарва, толкова да се харчи. Това гарантира устойчивост и е честно да не задължаваме младите хора да ни плащат дълговете. Защото 3% дефицит означава нещо лошо. Това е задлъжнялост - взимането на нов дълг е лошо нещо. Липсата на мерки за намаляване на дефицита, е лошо нещо. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по време на извънредно заседание на партията.

На него се направи преглед на досегашното управление на сглобката и изпълнението на поетите ангажименти в управленската и изпълнителната програма на кабинета.

"5% лихва на 2.3 милиарда евро нов дълг - това са близо 250 милиона лева лихва годишно! Това не е добре! И искам да кажа на всички, че призовавам Асен Василев да не отваря торбата - Кутията на Пандора, и да не води държавата към задлъжняване! Къде са мерките да излезем от 3%-ия дефицит и да се върнем към нулев дефицит? Или поне да е на излишък?", коментира още лидерът на ГЕРБ, цитиран от БГНЕС.

Той допълни, че не вижда мерки, които да гарантират връщането на нови дългове. 

"Екзотиката няма да я приемем, интересно защо след изборите се дават мерки, които драстично да увеличат данъците на жилищата в България. Логично беше хората преди изборите да знаят какво става, сега ще се вдигат данъците с по 40-50% на жилищата на хората. В програмата на ГЕРБ е записано никакво вдигане на данъците", добави лидерът на ГЕРБ.

Борисов подчерта, че с партньорите в управлението трябва да знаят какви линии не трябва да се преминават: "Защото ще си загубим физиономията, хората в център дясното ще настояват да сме тези, за които те са гласували".

Лидерът на ГЕРБ определи като "бедстваща" ситуацията в еврофинансирането.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)