Денков: Съставът на ЦИК трябва да се смени. Не е момент за рокади на министри

Трябва да работим с всички партии, които подкрепят кабинета, без значение кой е лидерът им, каза премиерът

08.11.2023 | 10:16 Редактор: Елеонора Танева

ЦИК не се справи добре този път с провеждането на изборите, нарушиха Изборния кодекс, не изчакаха до края срока, който беше необходим за валидиране на машините, така че има проблем. Те са колективен орган – не подлежат на административна или наказателна отговорност директно. Това заяви премиерът Николай Денков, който отговаря на въпроси на граждани и медии на живо на страницата на Министерския съвет във Facebook по повод навършените на 6 ноември пет месеца от старта на кабинета.

"За това несправяне, според мен трябва да се търси смяна на състава на ЦИК. Още повече, че този състав е от времена, в които съвсем друга беше политическата конфигурация, той не отразява реалността в момента", посочи премиерът.

За исканата от премиера смяна на председателя на ДАНС  акад. Николай Денков отбеляза, че президентът надвишава правомощията си и няма право да отказва това, което е поискано от него. Министър-председателят беше категоричен, че мотивите, с които правителството предлага освобождаването на Пламен Тончев, са сериозни и пое ангажимент да бъдат публикувани мотивите, с които е сменен предходният председател на ДАНС, за да може всеки да направи сравнение.

Относно Шенген министър-председателят беше категоричен, че няма никакви индикации, че България и Румъния вървят по различни писти и няма никаква причина да се обсъжда разделяне на двете страни в процеса по присъединяване.

Акад. Денков допълни също, че от ДПС ще се търси подкрепа за промените в Конституцията и добави: "Ние трябва да работим с всички партии, които подкрепят кабинета. Промените на техните лидери са си вътрешни въпроси на партиите".

През следващите 5 седмици НС има да изпълни 3 важни задачи за държавата. Бюджет за 2024, да приеме промените в Конституцията, новата антикорупционна комисия. От това как ще се приемат тези задачи ще зависи как ще се развива България е следващите години.

Днешния отказ за стартиране на НС е момент на слабост, осмислят резултатите от изборите, действията им ще покажат кой се интересува от тясно партийните си интереси и кой от интересите на страната. МС ще продължи да работи, днес ще приемем актуализирания план за приемане на еврото от 1 януари 2025. Само със синхрон между МС и НС ние можем да продължим напред.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)