Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Ще навакса ли разликата Ваня Григорова за кмет на София и в шок ли е ГЕРБ?

"Сглобката" няма да се раздели поне до европейските избори, смятат политолозите доц. Стойчо Стойчев и Слави Василев

30.10.2023 | 20:00 Редактор: Толя Стоянова

Васил Терзиев е подкрепен партийно. Ако госпожа Григорова иска да спечели, трябва да говори на различни езици, с различни послания. Това заяви политологът доц. Стойчо Стойчев в студиото на "Денят ON AIR"

"Разликата е преодолима, ако Ваня Григорова продължи и засили посланието, че тя е кандидатът, който ще се противопостави на "сглобката". Това е политическата трактовка, която смятам, че тя ще представи на гражданите", добави политологът Слави Василев.

По думите му, ако Ваня Григорова стане кмет на София, това ще е, "страхотен удар за Бойко Борисов и "Продължаваме промяната". "Тази политическа трактовка има голяма възможност да се развие. Този синдикализъм, с който тя се представя пред обществото, не може да хване мнозинството в София, не левите убеждения я докараха до втори тур, а нейните убеждения против сглобката", добави Василев.

Според Стойчев е възможно опитното мнозинство да я подхлъзне лесно в едно или друго начинание. "В една такава ситуация, в която имаме млад политик, който играе на пистата на почтеността, става лесно податлив на друг вид манипулации - на съветници", заяви той. 

"В БСП нещата не са съвсем подредени. Хората, които са контрапункт на Нинова, това са повечето социалисти. Корнелия Нинова здраво е хванала властта и няма да я пусне просто така", каза Василев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Стойчев посочи, че ГЕРБ не са избрали лош кандидат. "Човек извън партията, който е разпознаваем, формира гръбнака на софийската общественост", смята политологът. Според него кандидати като Вили Лилков са "малко архаични". "Новото поколение има друг дневен ред", категоричен е Стойчев. 

"София е на прага на голяма промяна, защото вече няма да бъде Фандъкова. Това е генерална промяна в българската политика. Младите хора напъват в политиката, няма Бойко Борисов вечно да държи властта", коментира Василев.

"Нямаше изненади. Това не е нов политически процес, а ново поколение. Голяма част от него се идентифицира с ПП-ДБ, но има и хора, които ги проблематизират. Има и 200 000 души, които отиват и гласуват с "не подкрепям никого", заяви Стойчев.

Двамата политолози са на мнение, че "сглобката" няма да се раздели или реформира поне до европейските избори, защото няма предпоставки за това. "За това мнозинство, което стои зад тези партии, това е най-доброто управление", посочи Стойчев. 

Гледайте целия разговор във видеото.