Рекордна подкрепа за някои от новите кметове, резултатът на Ваня Григорова расте

Първенец е Неби Бозов от Сърница, преизбран с над 96%

30.10.2023 | 18:41 Редактор: Толя Стоянова
Рекордна подкрепа за някои от новите кметове, резултатът на Ваня Григорова расте

Страстите от изборния ден отшумяват, но на много места окончателен резултат няма и балотажът в неделя ще определи победителите. Избраните кметове още на първи тур са малко. Кой ще управлява големите областни центрове ще се реши след седмица. 

При обработени 96,30 на сто от протоколите в София следващата седмица на балотаж отиват Васил Терзиев и Ваня Григорова. Кандидатът на "Продължаваме промяната - Демократична България" и "Спаси София" е събрал 31,8 на сто подкрепа, а претендентът на БСП и "Левицата" - 21,6%.

В Пловдив при 100% обработени протоколи - кандидатът на ГЕРБ Костадин Димитров е събрал 33% от вота, а Ивайло Старибратов от "Продължаваме промяната" близо 18 на сто.

Балотаж ще има и във Варна между Иван Портних от ГЕРБ с над 26 на сто и Благомир Коцев от ПП-ДБ с повече от 21%. В Благоевград за кметския стол ще се борят Илко Стоянов, спечелил 27% и Методи Байкушев от ПП-ДБ. В неделя ще се реши и кой ще е първи в Плевен. Резултатите в момента са на кантар с 1% разлика - Валентин Христов от ГЕРБ е спечелил 19,4 на сто от гласовете, а досегашният кмет Георг Спартански - 18. 3%.

Бургас вече има избран кмет на първи тур - досегашният градоначалник Димитър Николов. В Стара Загора също печели кандидатът на ГЕРБ и досегашен кмет Живко Тодоров.

Някои от кметовете бяха избрани с рекордна подкрепа. Първенец е Неби Бозов от Сърница, преизбран с над 96%. В Правец това е Румен Гунински от БСП с повече от 84%. В Перник гласуваха с 80 на сто доверие за досегашния градоначалник Станислав Владимиров. Ямбол отново си избра Валентин Ревански - също с близо 80% подкрепа.