Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Славчо Велков: 6-месечно българче е в Газа. Конфликтът ще излезе от Близкия изток

САЩ са там, за да противостоят в Източното средиземноморие на интересите на Русия, коментира експертът по национална сигурност

25.10.2023 | 21:28 Редактор: Елеонора Танева

Наблюдаваме конфликта, който се развива с особена динамика и нарастване на мащабите. Във всички случаи този конфликт няма да бъде такъв, какъвто започна, предвид че в региона никога не са се събирали толкова мощни въоръжени сили на толкова много държави. Това заяви експертът по национална сигурност Славчо Велков в студиото на "Денят ON AIR". 

Той подчерта, че освен израелската армия, там са част от ВМС на САЩ със самолетоносачи, бомбардировачи, няколко хиляди морски пехотинци. 

"Там се появиха и Китай, Великобритания със своите ВМС. Чуваме, че и далечна Австралия изпраща сили в региона. В Черно море пък Русия засили въздушните сили, като патрулира с ракети, които могат да поразяват на далечно разстояние. Този конфликт има потенциал да се разрасне, особено на фона на случващото се в момента. Може да обхване много по-широк регион от Близкия изток. Районът на Източното Средиземноморие е район на интереси на велики сили", коментира Велков.

Пред Bulgaria ON AIR той подчерта, че конфликтът дава глътка въздух на Русия. Гостът подчерта, че "Хамас" продължава да има медии, интернет и да нанася ракетни контраудари. 

"САЩ са там, за да противостоят в Източното Средиземноморие на интересите на Русия. Конфликтът може да се отвори на няколко фронта, включително от Ливан, макар че беше предупреден от Иран, че ако започне военни действия, това ще струва бъдещето на Ливан", каза още експертът по национална сигурност.

Славчо Велков подчерта, че на Западния бряг има около 300 българи, 37 в Газа, сред които и 6-месечно бебе. 

"Как ще смажеш "Хамас", като трябва да унищожиш 1 млн. души? Ако Нетаняху не е премиер, ще бъде в затвора", убеден е гостът.

На финала на разговора той добави, че "Хамас" се финансира с пари в брой, част от които са в подземния град на Газа.

Гледайте целия разговор във видеото.