Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Съдия от СГС ще разследва главния прокурор - какъв ще е ефектът?

За връзките и злоупотребата с власт - коментар на Иван Димов и Емануил Йорданов

19.10.2023 | 20:43 Редактор: Елеонора Танева

Висшият съдебен съвет назначи съдията, който ще разследва главния прокурор. 

"Това е стъпка в правилната посока по отношение на контрола на главния прокурор. Но не е най-правилният начин да се постави на правилното място не само главният прокурор, а и на останалите участници в съдебната система", коментира бившият съдия и настоящ адвокат Иван Димов в студиото на "Денят ON AIR".

Той изтъква, че изтеклият мандат не ВСС е проблем основно за легитимността на взетите решения.

По думите на бившия вътрешен министър Емануил Йорданов не е ясно колко ефективни ще бъдат разследванията срещу главния прокурор от гледна точна на времето: "Практиката показва, че когато едно досъдебно производство се бави във времето, шансовете му да има успешен край намаляват все повече".

Пред Bulgaria ON AIR гостът заяви, че прокуратурата работи по-добре, откакто Иван Гешев не е на начело на държавното обвинение. 

"Нямаме гръмки политически изявления на ръководители, няма я агресивността от Гешев и желанието да се водят дела, без значение дали има основания или не, само и само да се направи PR", каза Йорданов.

Двамата юристи коментираха и предстоящите промени в Конституцията, сред които разделянето на ВСС. 

"Това е поредна стъпка към по-голямото отделяне на прокуратурата от съда и съдебната власт", заяви Димов. 

А Емануил Йорданов определи становището на Венецианската комисия като нормална критика. 

"Нищо не се променя за съдебната система като функции, отделната работа може да доведе само до положителни резултати. Конституцията също така предвижда единствено президентът да има компетентност там където му е възложена със закон, променят се закони, но Конституцията остава в същия вид", добави бившият вътрешен министър.  

Според бившия съдия пък "тримата големи" в съдебната власт не трябва да участват по право във ВСС.

"Нямат нужда да присъстват там, като ВСС им е работодател, там се образуват доста зависимости. Ако те не са членове, те ще си изпълняват своите функции като ръководители, но не участват пряко в кадруването и взимането на важни решения във ВСС. Така и тяхното назначаване и уволнение ще се извършва по по-лека процедура", убеден е Димов.

Двамата представиха и случая с ареста на адвоката, който беше задържан на АМ "Тракия"  и екстрадиран от съда в Пловдив по искане на Австрия, където срещу него се води разследване за пране на пари. 

"В ареста там се озовах най-неочаквано и за мен самия. Един адвокат не може да носи отговорност за дейността на свой клиент, който е обект на внимание от австрийското правораздаване. Поради това, че съм имал отношения с него като адвокат, си позволиха покрай обвиненията на този мой клиент, да решат, че и аз трябва да нося наказателна отговорност", каза Иван Димов.

В пловдивския арест той е останал около 20 дни, в австрийски - около 40 дни.

Емануил Йорданов подчерта, че незаконно делото за екстрадиция се е решавало от пловдивския съд.

"Демерджиев да каже защо делото се гледа от пловдивския съд, той е първообразът на специализирания съд. Законите се четат лежерно, по-артистично се подхожда. Делото е подсъдно на СГС, те гледаха от високо и в нито един от актовете не се написа една дума по този въпрос, че нямат право да гледат това дело", посочи Емануил Йорданов.

Бившият съдия е убеден, че става въпрос за използване на властови функции за "разправяне на лична основа".

"Когато срещу човек като мен - адвокат, бивш съдия, се приложат такива брутални мерки, какво да каже обикновеният гражданин?", попита бившият член на ВСС. 

Той, заедно с Емануил Йорданов, си търси правата по случая както в Австрия, така и в България. 

Гледайте целия разговор във видеото.