ВСС образува дисциплинарно производство срещу прокурор във ВКС

Максим Колев предприел действия със закъснение в срок до 2 месеца по 34 случая

11.10.2023 | 14:55 Редактор: Вяра Димова
ВСС образува дисциплинарно производство срещу прокурор във ВКС

Висшият съдебен съвет реши да бъде образувано дисциплинарно производство за налагане на дисциплинарно наказание на Максим Колев, прокурор във Върховна касационна прокуратура (ВКС).

Дисциплинарният състав е от двама членове - Огнян Дамянов и Пламен Найденов, а Евгени Иванов е председател и докладчик.

Изпълняващият функциите главен прокурор на Република България Борислав Сарафов внесе предложение до Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет да образува дисциплинарно производство за налагане на дисциплинарно наказание на Максим Колев, прокурор във Върховна касационна прокуратура. Искането е направено въз основа на проверка на работата на прокурора, извършена от отдел "Административен" на ВКП, която е установила забавяне на прокурорски преписки в периода 01.01.2022 г.-12.07.2023 г.

Според констатациите в доклада прокурор Колев се е произнесъл или предприел действия със закъснение в срок до 2 месеца по 34 случая, а със закъснение над 6 месеца - по 69 случая, като в 22 от тях забавянето е от и над 1 година, пише БГНЕС. Преписките са му били възложени, докато е бил в отдел "Специализиран", и по-конкретно в групата, която разследва корупционни престъпления. Към момента той е в екипа на отдел "Съдебен" към ВКП.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)