Сарафов: Прокуратурата трябва да заработи, длъжници сме на обществото

"Тя не може и не трябва да остане същата", каза изпълняващият функциите главен прокурор

19.10.2023 | 12:45 Редактор: Искра Ангелова
Сарафов: Прокуратурата трябва да заработи, длъжници сме на обществото

Прокуратурата не може и не трябва да остане същата. Тя трябва да заработи добре, като оценката за това трябва да бъде дадена от обществото, а не от нас самите. Това каза изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов, който представи пред Пленума на Висшия съдебен съвет резултати от ревизии и проверки на работата на прокуратурата.

"Обществото очаква активна работа, ние сме длъжници на обществото, ясно съзнавам, че прокуратурата натрупа доста системни грешки, които се налага тепърва да бъдат поправяни", добави Сарафов. По думите му вероятно част от предложените промени в Конституцията са с оглед дълго натрупваните проблеми в прокуратурата.

Според Борислав Сарафов е било злоупотребявано с извършването на лични проверки от прокурори от Върховна касационна прокуратура по разпореждане на бившия главен прокурор Иван Гешев. Част от тези проверки са извършени спрямо членове на ВСС, добави той.

От представените данни стана известно, че са проверени срочността и ритмичността на действията по над 70 неприключили досъдебни производства за престъпления от общ характер, извършени от магистрати, лица с имунитет, членове на Министерски съвет, и за престъпления срещу Републиката. По повечето от тях са открити нарушения.

Според констатираните нарушения са предоставени материали в Прокурорската колегия на ВСС за налагане на дисциплинарни наказания на редица прокурори и следователи, като сред тях са административният ръководител на Софийска районна прокуратура Невена Зартова, както и прокурорът от ВКП Максим Колев, който се е забавил да се произнесе по 98 преписки, които са почти всички от разпределените му, пояснява БТА.

Сред проверените са и седем преписки, свързани с казуса "Осемте джуджета". Заради откритите нарушения в тях е направено предложение за налагане на дисциплинарни наказания на седем прокурори и следователи.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR