Сарафов обеща честни избори: България е една от най-спокойните държави в света

Няма да допуснем грешките от минали години, заяви и.д. главният прокурор

26.09.2023 | 12:33 Редактор: Толя Стоянова
Сарафов обеща честни избори: България е една от най-спокойните държави в света

България е една от най-спокойните държави в света, за разлика от много други страни, включително такива, които ни се дават за пример. Няма място на нашата карта, на което български гражданин или чуждестранен турист да отиде без риск да бъде ограбен, убит или насилен. България е от най-спокойните държави не само в Европа, но и по света. Това заяви изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов, който участва участва в Национално съвещание на МВР във връзка с предстоящите местни избори.

Той заяви, че прокуратурата и Министерството на вътрешните работи ще си взаимодействат и ще направят всичко необходимо изборният процес да бъде честен. 

"Принципът на разделение на властите не означава поставяне на линии, а обратното - ясно очертани отговорности на всяка институция. За съжаление през последните години имаше моменти, когато диалогът между ръководителите на МВР и Прокуратурата не беше никак продуктивен, но дори и тогава институциите ни успяваха да взаимодействат на едно добро оперативно ниво. Ние с главния секретар на МВР г-н Живко Коцев и с министъра на вътрешните работи г-н Илков сме в отлични приятелски и професионални отношения. Ясно осъзнаваме своята отговорност да не допуснем грешките от миналите години. Те остават зад гърба ни като пример какво не трябва да допуснем в качеството си на ръководители на тези институции", заяви изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов.

Той заяви, че ангажираните институции ще се постараят  изборният процес да бъде честен.

"От особена важност е съгражданите да знаят, че отиват на едни честни, прозрачни избори, на които техният глас ще бъде зачетен. Наша отговорност е да създадем условия за това. Прокуратурата и ние всички, винаги ще бъдем на страната на закона", добави Сарафов.

На коя дата България трябва да празнува своя национален празник?

На 3 март - Денят на Освобождението. Датата не трябва да бъде променяна.
67%
На 16 април - Денят на приемането на Търновската конституция.
1%
На 20 април - Денят на избухването на Априлското въстание.
1%
На 24 май - Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.
11%
На 6 септември - Денят на Съединението.
7%
На 22 септември - Денят на Независимостта.
14%
Общо 4227 гласа

Снимка: БГНЕС