Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Работата на прокуратурата излиза скъпо на България, сочи анализ

Според председателя на Асоциацията на прокурорите, причините са разбираеми

18.10.2023 | 16:16 Редактор: Калина Донкова

Прокуратурата излиза скъпо на страната ни, но това има обяснение. Това заяви в ефира на предаването „Директно“ Владимир Николов, председател на Асоциацията на прокурорите в България.

Анализ на Института по пазарна икономика показва, че работата на прокуратурата в България струва далеч по-скъпо, отколкото на други европейски държави, като най-голям процент от разходите ѝ са за персонал.

Николов коментира изследването, като сподели, че причината за това е многопластова. Българската прокуратура извършва проверки, различни функции в досъдебното производство, фазата на разследване, упражнява надзор върху разследващите органи и събира доказателства.

„Ако насложим всичко това ще се окаже, че ние извършваме доста по-голям обем дейност, отколкото други европейски прокурори. Това обосновава и необходимостта от голям брой хора да могат да извършат тази работа“, разясни Николов.

Една от причините за нуждата от толкова голям човешки ресурс е липсата на електронна администрация, която да помогне на работещите в системата.

„Скандинавският модел например - там администрацията е намалена многократно, защото правосъдието е почти 100 процента електронно. При профила на нашето население, при недотам голямата грамотност все още и при липсата на интернет достъп на редица населени места, това да отрежем тези хора да боравят по стария начин, категорично няма да е полезно“, смята гостът.

Николов е категоричен и че за предвижданите промени в Конституцията е необходима по-широка дискусия и, че професионалната общност също изразява своите притеснения относно тях.

„Ако не бъде взети предвид аргументите, които се сочат напълно разумно, резултатът ще бъде катастрофален и този резултат няма да е добър, не толкова за нас прокурорите, той няма да е добър за обществото, за хората, които на гърба си ще усетят за какво става въпрос“, изтъкна председателят на асоциацията на прокурорите.

Вижте целия разговор във видеото.