Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Тъмнина, бомби и молитви за спасение: Васил Василев - Базилио за Ада в Израел от първо лице

"Лягаш и заспиваш, но не знаеш дали някой няма да почука на вратата", каза певецът

10.10.2023 | 20:50 Редактор: Толя Стоянова

Отидох в Израел, за да направя поклонение на светите места. Планирах да изнеса и два концерта. Рано сутринта в събота се събудих със сирени, чух трясъци и гърмежи, леглото се помести, започна да се клати цялата сграда. Всичко утихна, в никакъв случай не съм си мислел, че става въпрос за военни действия. Към 9 часа същата тази ситуация се повтори. Това разказа певецът Васил Василев - Базилио в студиото на "Денят ON AIR". Той успя да се евакуира от Ада в Израел. 

Отначало Базилио си е помислил, че сирените се включват заради взривяване на стари сгради.

"Едно детенце ми каза, че има война и че положението е толкова сериозно, колкото не е било преди 50 години. При всяка една сирена трябваше да се слиза в бомбоубежището. През този ден пет пъти слизахме. Не съм вярвал, че животът на един човек може да се промени в рамките на секунди", разказа Василев. 

Той сподели, че в бомбоубежището никой не говори, всички мълчат и се молят за спасение. "Помещенията са тъмни и мрачни, има малки ревящи деца, които не осъзнават какво се случва", каза певецът в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той сподели, че има много изградени клетки на терористи, които не се знае кога може да се активират.

"Ти лягаш и заспиваш, но не знаеш дали някой няма да почука на вратата. Това е много тежко, много мъчително. Има хора, които убиват, хора които умират, и ти си даваш сметка за цената на този живот. Здравето и мирът са най-важни", подчерта Василев.

Певецът разказа, че в деня, в който си е тръгнал, е била обявена "зелена зона", положението е било по-спокойно и хората са можели да излязат за малко навън.

"Обадих се в българското посолство няколко пъти, но ми се включваше гласова поща. Наложи се да звънна на външното министерство. Дадоха ми телефон на служител от посолството. По телевизията разбрах, че за България ще лети правителствен самолет, който ще прибере българи. Имаше две свободни места. Събрах багажа и тръгнах с такси. На летището видях море от хора, които напускат страната", разказа Василев.

Той призова хората да обичат повече. "Основното нещо, което крепи човека, е любовта, трябва да сме добролюбци. В света има и ангели, има и дяволи, ние избираме от кои да бъдем", заяви певецът.

Гледайте целия разговор във видеото.

Страхувате ли се от нова Ковид вълна в България?

Да. Заразените стават все повече, нямаме имунитет срещу новите варианти.
17%
Да, но съм ваксиниран и се пазя достатъчно добре от заразяване.
8%
Не. Няма от какво да се притесняваме, вирус като вирус.
34%
Не. Не вярвам на данните, които официално се разпространяват.
41%
Общо 2015 гласа