Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Топим се по-бавно от Италия, имаме шанс да обърнем тенденцията на миграцията

"Цяла Европа е със застаряващо население", каза доц. Спас Ташев

09.10.2023 | 21:05 Редактор: Искра Ангелова

През последните няколко дни в България има доста коментари на анализатори за това, което се случва в Израел и Ивицата Газа. Но трябва да кажа, че в този конфликт има много силен демографски компонент. Ивицата Газа е дълга 41 км и е широка 10 км, на тази тясна земя живеят повече от 2 млн. население. Демографските показатели са такива, че има изключително много младо население. Само допреди няколко години средният брой деца на майка е бил над 8, когато нямаме образователна система.

Това каза ръководителят на департамент "Демография" в ИИНЧ към БАН доц. Спас Ташев в студиото на "Денят ON AIR".

Той припомни, че през последните години има изключително много икономически и глобални промени - засушаване, високи температури.

"Там климатът е горещ, а когато липсва електричество - хората са на един ужасен пек. Тази безизходица и липсата на реализация поражда социални брожения, от тях се възползва "Хамас". Това нападение е готвено дълго време. В Израел през последната година имаше доста протести, в част от тях участваха бивши служители на израелските служби, които би трябвало да се грижат за националната сигурност, а не да подклаждат обществено недоволство. Когато едно общество е разединено - съвсем логично неговите противници да търсят слабите му места", допълни доц. Ташев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той коментира и демографската криза у нас: "Не познавам програма на политическа партия, която да не е поставен акцент върху демографската катастрофа и в същото време виждаме, че тази терминология се повтаря вече 30 години като някаква латерна. На практика решение няма."

Ръководителят на департамент "Демография" е категоричен, че няма как да се намери решение без политически консенсус.

"Един управленски мандат не е достатъчен, за да променим посоката на демографското развитие. Данните за миналата година показват, че средно имаме 57 000 раждания, а в същото време имаме 119 000 умирания. Разликата е 62 000 души от загуба от естествен прираст. Това е повече от един град, но има лъч светлина. Той е в миграцията - още преди няколко години констатирахме, че има тенденция към обръщане на миграция от отрицателна да стане положителна", подчерта доц. Спас Ташев.

За миналата година в България са се заселили 40 600, а са се изселили 13 200 души.

Попитан как да се повиши раждаемостта, той отговори: "България е с показатели 1,8, а със същите показатели е и Германия. Ние сме с някакви средноевропейски показатели, много след нас е Гърция - 1,43 деца на майка в детеродна възраст. Италия се топи много по-бързо спрямо нас, но имайки по-голям общ брой население, това се забелязва по-трудно. Но това не трябва да ни успокоява, защото световните демографски прогнози са такива, че разликата в демографските тенденции ще бъдат преодолени към 2080 година. Тогава се очаква да се спре световният ръст на населението."

Той е на мнение, че под въпрос остава социалната сигурност и осигуряването на пенсиите на поколението, което идва след нас.

Доц. Ташев е категоричен, че цяла Европа е със застаряващо население.

"Западна Европа също е в криза, даже доста сериозна. 7% от населението е мигранти и то първо поколение. Тези мигранти са концентрирани в определени държави в ЕС, тук нямаме предвид потомци на мигранти, които са втори или трето поколение", подчерта той.

Страхувате ли се от нова Ковид вълна в България?

Да. Заразените стават все повече, нямаме имунитет срещу новите варианти.
17%
Да, но съм ваксиниран и се пазя достатъчно добре от заразяване.
8%
Не. Няма от какво да се притесняваме, вирус като вирус.
34%
Не. Не вярвам на данните, които официално се разпространяват.
41%
Общо 2015 гласа

Гледайте целия разговор във видеото.