Топим се заради ниска раждаемост и ниски доходи, 27% от българите биха емигрирали

Това показва изследване на "Тренд"

09.10.2023 | 13:52 Редактор: Искра Ангелова
Топим се заради ниска раждаемост и ниски доходи, 27% от българите биха емигрирали

Основната причина за демографската криза в България - ниска раждаемост и ниски доходи. Това показва изследване на "Тренд", извършено в периода 5 - 11 септември.

27% от българите биха емигрирали в чужбина. 66% от анкетираните не биха емигрирали в чужбина. За над половината от тези, които биха емигрирали, основната причина би била по-добра възможност за работа в чужбина. 12% посочват предвидимост на доходите, 9% от анкетираните поставят на първо място правила и законност за емиграция в чужбина.

7% посочват емиграция в чужбина заради роднини и приятели. Следват по-добри възможности за образование и по-добра култура.

Данните от проучването на "Тренд" сочат, че за 76% от анкетираните ниските доходи са основният фактор, поради който младите хора отлагат създаването на деца, а според малко повече от 50% причината е липсата на сигурност. Липсата на правила и законност е посочена като причина от малко над една четвърт от участниците в проучването.

Социалните промени и желанието за кариерно развитие се отчитат като фактор също от приблизително по една четвърт от респондентите.

Ниската раждаемост и ниските доходи са двете водещи причини за демографската криза, които българското общество посочва - 25%. Сред по-съществените фактори за демографската криза се нарежда и миграцията - 15%, следвана от липсата на сигурност - 11%, високата смъртност - 7%.

Страхувате ли се от нова Ковид вълна в България?

Да. Заразените стават все повече, нямаме имунитет срещу новите варианти.
17%
Да, но съм ваксиниран и се пазя достатъчно добре от заразяване.
8%
Не. Няма от какво да се притесняваме, вирус като вирус.
34%
Не. Не вярвам на данните, които официално се разпространяват.
41%
Общо 2015 гласа


2
0 rate up comment rate down comment 1
nikoi
преди 6 месеца
Че кой иска да ражда деца на това бунище!? Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 3
бг смешки
преди 6 месеца
всичко читаво отдавна е в ЧУЖБИНА ! Сигнализирай за неуместен коментар