Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Миньорите ни са обречени, ТЕЦ "Марица Изток 2" работи на загуба?

Коментар на Юлий Павлов и Слави Василев за протестите

03.10.2023 | 20:55 Редактор: Толя Стоянова

Добре, че са миньорите, за да може този отрасъл да се спаси. Поздравявам хората, които се бореха за работните си места. Гледах изявлението на Денков. Той каза, че всичко е наред. Това е абсолютна хватка, за да ги хвърлят отново в тъч, да пуснат пътищата и напрежението да ескалира. Правителството на Кирил Петков е поело ангажимент да намалим емисиите с 60% от 2019 г., това означава затваряне, защото токът ще стане много скъп. Това коментира политологът Слави Василев в студиото на "Денят ON AIR".

По думите на колегата му - Юлий Павлов, пазарът не зависи от това какви ангажименти са поети. "Никой не желае да каже на миньорите, че този отрасъл е обречен. До една или две години безплатните емисии приключват. ТЕЦ "Марица Изток 2" е на загуба през последните 7-8 години, с изключение на 2022 г. Не може тази централа да продължи да работи на загуба. Тези въглища произвеждат страшно много въглероден диоксид и няма как да бъдат поддържани", коментира той. 

Според Павлов имаме нужда от базова енергия, а вариантите са два - да се осигури развитието на атомната електроцентрала в Козлодуй или да се преориентират някои от въглищните централи с работа на газ.

"Въпросните емисии идват от "зелената сделка" в Европейския съюз. Това е политическо решение, взето на високо ниво", подчерта Василев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Двамата коментираха и "сглобката" между ПП-ДБ и ГЕБ. "Сглобката е много стабилна. Там има общи интереси - и вътрешни, и международни. Местните избори няма да я разклатят. Това, което става в Народното събрание, е, че "сглобката" е за Шенген, Еврозоната, но и за конституционни промени", заяви Павлов.  

Според Василев коалицията е стабилна, защото имат интерес да управляват заедно: "Целта е да отрежат Румен Радев. Той продължава да бъде алтернативата на това, което се случва в НС."

Гледайте целия разговор във видеото.


4
1 rate up comment rate down comment 0
Анонимен
преди 6 месеца
Алоо, господата, не подвеждайте с информация До този момент държавната ТЕЦ Марица Изток 2 , не дължи и стотинка на някого. А нейните въглеродни емисии не са безплатни. Напротив, централата сама си ги плаща. Емисиите на частните американски централи са с договори за платени емисии от всички нас, което е лишено от всякаква логика, но ... Сигнализирай за неуместен коментар
3
1 rate up comment rate down comment 3
Рептили
преди 6 месеца
Поредният мерзавец който трябва да бъде обесен.Над 30 години национални предатели ни управляват...Защо не кажете че имаме въглища резерв поне за 50 години напред.Като нямаме енергетика ще купуваме от турците.Това фашистко правителство трябва да бъде свалено час по скоро . Сигнализирай за неуместен коментар
2
3 rate up comment rate down comment 2
Кольо
преди 6 месеца
А трите ядрени реактора дето ги затворихме и те ли на загуба работеха? У нас все така става! Поставят ни отвън на политическа основа задача и ние вече сме видяли далавета в нея и започваме да я изпълняваме. Сега за ТЕЦ овцете първо направихме всичко възможно те да не са ефективни и след това излязоха псевдоекспертите да ни доказват неща които самите ние сме натворили. Става така че нашата енергетика чиито основни мощности отдавна са изплатени и произведената електроенергия е евтина. Сигнализирай за неуместен коментар
1
6 rate up comment rate down comment 1
Всички работим
преди 6 месеца
На загуба само министрите ни не!!!ЕС ТРЯБВА ДА БЪДЕ РАЗПАДНАТ!!! Сигнализирай за неуместен коментар