Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Бойко Илиев: Харесваше ми да правя бунтарски спектакли и да ми ги забраняват

Не трябва да позволяваме да се създава правителство, за което на първо място не са култура, образование и здравеопазването, сподели режисьорът

22.09.2023 | 21:17 Редактор: Михаела Димитрова

Как се прави култура, когато не е приоритет?

"Аз обичам да не съм приоритет, винаги съм се стимулирал от това, че не ме искат и нарочно се вкарвам в системата. Винаги съм бил малко встрани, не си научих урока да бъда част от системата, част от матрицата. Навремето така най-ми харесваше когато правех бунтарски спектакъл и ми го забранят. Явно са ме забелязали и явно е имало нещо, което имам да кажа и ме е вълнувало", коментира режисьорът Бойко Илиев в "Денят ON AIR".

Той сподели, че предпочита времето, когато са му забранявали спектаклите, отколкото сега, когато "не ме забелязват и не ги интересува."

"За какво е живеенето ни, трябва да има наслада от живеенето, част от тази наслада е да станеш част от изкуството, от гения на човек, който е създал такива красоти. Обичам често да се махам, да отида на фестивал. Тази красота, тези гении, хората са устоявали през вековете, това ме кара да намирам смисъл в моето живеене", каза още режисьорът пред Bulgaria ON AIR.

"Цялата система, която беше изградена по времето на социализма за някакъв контрол, освен контролните функции, имаше и оценъчни функции. Някой можеше наистина да разбере за какво си се втурнал в тази посока и какво искаш да кажеш. Сега се капсулира. Държавните театри се опитаха да запазят тази система от финансиране, което беше по времето на социализма, запазиха си фестивалите, за да се запазят от тези, които идваха", коментира Илиев.

Той подчерта, че му е направило впечатление едно изречение от Манифеста за обявяване независимостта на България - "Винаги миролюбивият български народ копнее за култура и икономически напредък."

"Култура е първата думичка, което не се случва, аз не го чувам от нашите политици. Не става въпрос за пари, а за отношение, че има смисъл този живот. Той се осмисля само тогава, когато наистина можеш да се насладиш на онова, което създава човешкият ум", подчерта Илиев.

"Не трябва да позволяваме да се създава правителство, за което не стоят на първо място култура, образование и здравеопазването. Нашият живот има смисъл само когато човек се чувства духовно смислен. Аз се чувствам богат само тогава, когато срещна срещу себе си литература, театър, постановки", категоричен е режисьорът.

Бойко Илиев сподели, че на 30 септември хората ще могат да се насладят на премиерата на "Язовецът" по Емилиян Станев в Нов театър при НДК. "Гениална повест, Емилиан Станев е велик. В "Язовецът" ще участват Елена Петрова, Стефка Янорова. Срещата между два свята, между цивилизована Франция в лицето на Ева Моран. Българинът, който като че ли е погледнал в отвъдното", каза режисьорът.

Гледайте видеото с целия разговор.