Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Кадурин: Актьори живеят без парно, парите за култура не са, за да щракаме с пръсти

Улицата винаги е вариант, но много улици станаха, трябва някой да ни поведе, да ни разбере, призова актьорът

01.05.2023 | 21:25 Редактор: Михаела Димитрова

Парите в проектобюджета за култура са намалени, кога ще има средства за този сектор?

"Не знаят как да го направят. Като не знаят, най-лесното, от което може да се отнеме, е културата. Мислят си, те ще се оправят, за тях е забава. Не е така, ние храним семейства. Тук не става въпрос само за пари, а за инвестицията в културата. Културата не е, "хоп, ето ти нещо", тя е бавен, сложен, 100-годишен процес", каза актьорът Георги Кадурин в "Денят ON AIR".

"Трябват пари и те не са ние да щракаме с пръсти, те са за всички други хора, не искам да отварям темата как живеят мои колеги в провинциални театри. Половината от тях са в квартира, в която няма парно, той отива в театър и е толкова ангажиран, колкото много малко хора, които аз познавам. Ние винаги сме под средната работна заплата в България", сподели Кадурин.

"Не живеем добре по никакъв начин. Получи се разделение между хората. Тук обвинявам не само всички нас, но и политиците. Мисля, че няма да имаме правителство и виждам как се гърчат двете големи партии и за двете ми е жалко. Играят театър, че ще се разберат, но това се превръща в друг жанр във водевил. Сигурен съм, че всичко това, което говорят пред екрана, в момента, в който се затвори вратата, говорят друго. Правят го, за да си запазят електората, като че ли той знае всичко. Разликата е, че компромисът може да е благороден, не по принуда, а не тясно партийно. Обществото става все по-изнервено", каза още актьорът пред Bulgaria ON AIR.

Георги Кадурин коментира днешната атака срещу главния прокурор Иван Гешев. "Мислех, че с тези неща сме приключили, това си е държавен атентат, става въпрос за една от най-важните институции в държавата. Психологическата рана остава. Чувството за несигурност остава, 34 години от началото на демокрацията, даже се засилва чувството за несигурност, то тлееше някак си в нас, във времето се получи някакъв стабилитет в морала в това отношение, но сега съм отново обезпокоен. Тези структури съществуват, могат да определят целта, да я преследват, не си поплюват", каза актьорът.

"Не сме развили чувството за непримиримост, за ред, за това, че самият ти трябва да направиш нещо, не да ходиш само по митинги, да направиш нещо в обикновения ден, не сме се променили", категоричен е Кадурин.

"Актьорите никога не са били юмрук, те са били индивидуалности. Намирам го за нормално, че индивидуалностите се държат като такива. Как да протестират артистите, по какъв начин? Балерината не може да излезе и да играе с един крак. Всеки актьор преди представление му тупти всичко. Улицата винаги е вариант, но много улици станаха, трябва някой да ни поведе, да ни разбере, това е тежък труд.  Не мисля, че вече зависи само от личността на министъра на културата", каза Кадурин.

Гледайте видеото с целия разговор.