Кадурин: Нормално е да има ниска избирателна активност, хората са изплашени

"Никога не е било лесно да правиш театър", заяви актьорът

08.02.2021 | 20:35 Редактор: Искра Ангелова

От началото на месеца отвориха кината и театрите, но при използването на 30% от капацитета на помещенията и при спазването на физическата дистанция. Какво е да правиш изкуство по време на пандемия?

"Трябва да си гледаме работата, колкото се може по-добре. Това трябва да правим ние - тези, които се занимаваме с изкуство. Да не се паникьосваме. И ако може да установяваме връзка със зрителя", каза обичаният български актьор Георги Кадурин в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му това е основната задача на изкуството.

"Не виждам някакви нови задачи, че трябва да си поставя театъра. Никога не е било лесно да правиш театър, отстрани изглежда така. Това е един много разностранен труд и физически, и всякак. То е и вид страдание. Покрай пандемията се убеждавам в една моя теза, че изкуството в никакъв случай не трябва да е назидателно", добави Кадурин пред Bulgaria ON AIR.

Той подчерта, че изкуството не лекува, но те отклонява от сивото ежедневие и винаги трябва да е на отделна планета.

"Коректив е било по време на комунизма, по времето на Хитлер. Трябва да се внимава с назидателността, която може да съществува", допълни актьорът.

Кадурин коментира и предстоящите избори.

"Нормално е да има ниска избирателна активност. Хората са изплашени, стреснати. Театърът винаги се бори за доверие. А доверието в политиката вече се превръща в щампа и в клише, защото се говори от много години, но е факт, че суверенът няма доверие. Всеки ден излиза някакъв факт, който те отвращава от тези хора, а те са спокойни. Те са самодоволни от това, което правят", посочи още той.

Той е категоричен, че хората на изкуството не трябва никога да вярват на политическия елит.

"Бесен съм срещу тези ресторанти, които ги хващат, измислят някакъв номер, за да работят. Бесен съм срещу един кмет, който се хвалеше с едно хоро, което е традиция. То е традиция, когато не е пандемия", каза още Георги Кадурин.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК