България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Ще фалират ли киносалоните заради пандемията и законовите промени

"Липсва доверие към хората, които извършват кинопоказа в България", каза доц. Александър Донев

02.02.2021 | 08:00 Редактор: Искра Ангелова

Едва поели глътка въздух след разхлабването на мерките, киносалоните и производителите на филми в страната се сблъскват с нови препятствия. Този път провокирани от законови поправки, които по дефиниция трябва да подпомагат тяхната дейност.

Как изискването за повече родни филми, създадени с държавна субсидия, да стигат до голям екран, може да възпре и без това малкото допустима зрителска аудитория?

"На първо време това ще са стари филми, които вече са имали своята премиера миналата година. Големите фирми, които са разпространители, са се съгласили да предоставят тези филми при по-благоприятни условия за киносалоните", каза преподавателят и консултант на Асоциацията на българските киносалони доц. Александър Донев в студиото на "България сутрин".

Той уточни, че разпределението на приходите ще бъде в полза на киносалоните.

А според него това е още един стимул за тях, за да показват по-разнообразна програма и да привличат зрители. 

Той коментира и една от новите разпоредби, която гласи, че киносалоните трябва двойно да покачат българското съдържание в залите за прожекции. 

"Изискванията са едностранни. Те засягат само киносалоните, като ги задължават да завишат броя български филми. За съжаление, българските филми нямат това стриктно задължение да се разпространяват в киносалоните. Има санкции, ако не се запълва тази квота с българска продукция, а за продуцентите няма санкции, ако не извършат необходимите действия, за да предоставят филмите си", допълни доц. Донев пред Bulgaria ON AIR.

По думите на филмовия експерт, ако една голяма верига, която има повече салони, бъде санкционирана - това ще бъде катастрофално.

"Основният проблем е, че липсва общуване, доверие и уважение към труда на хората, които извършват кинопоказа в България. И в новия закон не е предвидено представителство на този сектор в нито един от органите на Националния филмов център, които взимат решение за развитието на киноиндустрията", подчерта доц. Александър Донев.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК