Кадурин: Преди години необразованите не се гордееха, че са такива

"Нихилизмът към българското винаги ме е отвращавал", сподели актьорът и режисьор

24.05.2021 | 20:34 Редактор: Искра Ангелова

България заслужава да се потрудим за нея, но правим ли го?

"Този празник винаги съм го свързвал с детството, колкото и странно да е. Спомням си какво вълнение беше, когато майка ми гладеше бялата риза. Първо слагах или синя, после червена вратовръзка, понякога бях и с лента "Отличник", което също беше вълнение. На този празник хората по улиците бяха много усмихнати, не бяха обременени", каза режисьорът и актьор Георги Кадурин в студиото на "Денят ON AIR".

И е категоричен, че този празник има огромно значение за българина като цяло.

"Всички обстоятелства, които са се случили от моето детство до днешни дни по посока на гордостта, са негативни. Тази гордост е смачкана, навряна някъде, колкото да се говори, че просперираме в това отношение. Когато бях малък - необразованият човек беше много по-потиснат, той се срамуваше, че не е образован, дори го криеше. Образованият човек успяваше да изпитва удоволствие от това, че знае езици, че е чел. Сега е точно обратното. Необразованите хора придобиха необяснима агресия, както по-рано те са притесняваха от това, сега се гордеят със своята необразованост", коментира актьорът пред Bulgaria ON AIR.

Георги Кадурин сподели, че това "явление" го наблюдава най-много в политиката.

"Има разлика между изкуство и шоу. Шоуто не е изкуство, не трябва да ги бъркаме. Политиката в една добре вървяща държава би трябвало да става без ние - нормалните граждани, да разбираме, че съществува. Последните години се появи тенденция на хора от изкуството, на които им е виновна държавата. Аз не мисля така. Виновен си си самият ти", подчерта режисьорът.

Той допълни, че нихилизмът към българското винаги го е отвращавал.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК