Да препишеш "История славянобългарска": Пенсионирана учителка вдъхна живот на глаголицата

За 79-годишната Стойка Димитрова 24 май е най-хубавият празник

24.05.2021 | 15:53 Редактор: Тодор Петров

Пенсионирана учителка от Русе дава нов живот на глаголицата, като преписва "История славянобългарска" с буквите от първата българска азбука. 

Вече е дарила труда си на Историческия музей в града. Надява се, че така ще възкреси интереса към глаголицата, създадена от братята Кирил и Методий.

Като дългогодишен начален учител Стойка Димитрова от години се интересува от историята на българската азбука. Вече пенсионер, 79-годишната преподавателка решава да изучи тайните на глаголицата. 

"Буквените знаци са 41, на всяка буква от глаголицата отговаря буква от кирилицата, дори и при подреждането им. Съдържат кръст, кръг и равнобедрен триъгълник. Тя е енергийна азбука, защото се смята, че с кирилицата с препинателните знаци ние накъсваме мисълта. Докато тук - не. Започваш, всички букви са еднакви, и само точка", сподели Стойка Димитрова.

Заедно със сестра си Яна първо правят препис на глаголица на молитвата "Отче наш". Малко след това се ражда и идеята за "История славянобългарска". 

"С този ръкопис сбъднах мечтата си да възкреся първата българска азбука - глаголицата, и то чрез препис на първата българска история на Паисий", споделя пенсионираната учителка….

След четири месеца книгата е готова, а приятели я съветват да я дари на музея. За Стойка Димитрова 24 май е най-хубавият празник, тъй като възхвалява българското слово.

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Потребител
преди 2 години
Браво! Поклон пред труда Сигнализирай за неуместен коментар