България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Българската азбука - над 300 художници от 20 държави увековечиха паметния епизод от историята

"Картините може да са машина на времето", посочи Ивелин Михайлов

19.05.2021 | 08:15 Редактор: Десислава Атанасова

На 1 май се състоя тържественото откриване на най-голямата изложба за историческа живопис. Над 300 художници от 20 различни държави по света, по едно и също време увековечиха този паметен епизод от българската история върху платната си. 

"Не е творено на тази тема, няма такава материална база, която да показа това. Един-двама художници има на тази тема. Решихме да направим конкурс и да съберем материали. Тази година направихме тема за нещо, което е един от показателите за огромното влияние на азбуката през годините. Над 300 млн. души пишат на нея", разказа в студиото на "България сутрин" Ивелин Михайлов - идеолог и главен изпълнителен директор на “Исторически парк”.

Автентичността на рисунките се доказва по няколко начина, обясни още Михайлов.

"Има две науки, едната е по-манипулативна - историята, и другата - археологията.  Когато тези находки са намерени на определени места, се знае, че те са за там. Много залагаме на археологията и черпим оттам всеки един детайл, ние го правим достояние на художниците. Картините наистина са достоверни и може да са машина на времето", посочи още главният изпълнителен директор на “Исторически парк”.

Картините в изложбата се оценяват от специално жури, по определени критерии.

"Решили сме да има в журито  художник, археолог и изкуствовед. Но сме направили и още нещо - половината от силата на гласа да бъде на хората, те да ги оценяват", каза още събеседникът на Мирослав Димитров.

Михайлов определи изложбата като специална и даваща на българите самочувствие. 

"В света успяват хората, които имат самочувствие. Когато има искрено себеуважение, човек може да бъде искрен и да допринася. Тази изложба помага на българите да уважават себе си, да открият потенциала в себе си", заяви още той в ефира на Bulgaria ON AIR.

И допълни:

"Темата "Българската азбука" е много интересна. Българската азбука е помогнала на света да стигне дотук, тя не е само при нас. Тя е една от градивните елементи на света".

Участници в изложбата са творци от над 20 държави, а на 24 май ще бъде награждаването. Това е единствената изложба в света на тази тема. Над 70% от картните вече са закупени.

"Журито е готово, сега чакаме зрителите да се изкажат", каза още Михайлов.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК