Млад фотограф показва културното наследство на България в изложба

Радослав Първанов избира 33 различни кътчета на страната ни и 24 красиви българки

12.05.2021 | 16:35 Редактор: Десислава Атанасова

Младият фотограф Радослав Първанов е готов с третата част от патриотичния си проект "Аз съм Българка". Изложбата беше открита снощи в Пловдив.

Радослав Първанов избира 33 различни кътчета на страната ни и 24 красиви българки с отношение към културното ни наследство, които да бъдат негови модели.

"Етнографията на България, духът, танците, бита и разбира се основата на всичко, на нашия живот-българката. Образ, който трябва да бъде даван за пример. Носията, както те често казват е тяхната втора кожа, в което е втъкана нишката на кода на българщината, на българското. Онова, което всъщност разказва за нас- житието и битието на българина", сподели пред Bulagaria ON AIR фотографът Радослав Първанов. 

Част от проекта е 19-.годишната студентка Лора Колева от Харманли. Тя разказва за бита, поминъка и прехраната на българското семейство в Тракийската низина отпреди 2 века. Най-важното е хлябът, замесен от ръцете на българката .

"Хрускалива пита или по-скоро, на сегашен български език -  хрускава.  Без никакви набухватели, единствено със свинска мас, със сол и съвсем малко яйце. Меси се три пъти. Оставя се да втаса. След което се реже на 9 парчета-триъгълничета, които се разпъват и точат", разказа Лора Колева. 

За красотата на Югозападна България  пък разказва Ивана със своята 200- годишна носия.

"Реално моята носия е от Вевчани, което е в днешна Северна Македония. Българката е била една доста красива, но въпреки това и много трудолюбива жена и ние не трябва да се срамуваме от нашите корени, от това което сме били", каза Ивана Чобанова.

И ако в първата и втората част от патриотичния си проект младият фотограф залагаше на известни места, превърнали се във визитни картички на България, то в третото издание акцентът е върху малко познати и не чак толкова известни забележителности.

"Давам за пример един метох в Златица, който беше пред събаряне. След като разказахме за него, аз снимах момиче, което позира там. Там се е крил Апостолът на свободата- Васил Левски, след нашия шум, след снимките там, днес метохът вече е възстановен и посреща туристи", обясни Първанов. 

Чрез красотата на българката, фотографът сбъдва още една своя цел-да предаде историята на следващите поколения.

Изложбата ще остане в Балабановата къща в Пловдив до 6-ти юни.

Вижте повече в репортажа на Камелия Стоянова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК