Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Липсва инсулин у нас. Проф. Каракостов: Това е гавра и престъпление

"Има отговорни хора за това кой медикамент да се изнесе и кой медикамент да не се изнесе", каза проф. Васил Каракостов

21.09.2023 | 20:45 Редактор: Искра Ангелова

Отново недостиг на медикаменти у нас. Липсват няколко варианта на инсулин.

"Това е същото като с ниските цени и райския газ. Някой може ли да обясни този, който е отговорен в страната да се продава упойка свободно, за развлечение. Същият проблем е с лекарствата - има отговорник за тази работа. Отговорник е министърът на здравеопазването, заедно с неговия екип", каза началникът на Клиника по неврохирургия в "Св. Иван Рилски" проф. Васил Каракостов в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му в дирекциите, които са отговорни за повечето дейности в Министерството на здравеопазването, работят некомпетентни хора.

"Това са хора, които просто искат да си изкарат работния ден. Има отговорни хора за това кой медикамент да се изнесе и кой медикамент да не се изнесе. Ако има ясни указания какво да не се изнася въобще и колко е нуждата на българина от инсулин, или от други лекарства, които са жизненоважни, то ще има определен внос и износ", допълни проф. Каракостов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той е на мнение, че това парите да са на преден план не е от днес: "Това е от времето на Христос, хората се продават за няколко сребърника. Тук е същото. Цената, по която са го купили, е една, а цената, по която са го продали, е друга, има печалба. Отвън има трактори, преди имаше комбайни, след това има някакви строителни машини, но нито магистралите са ни магистрали, нито земеделието ни е земеделие. Да излязат тези хора, които имат нужда от тези лекарства и да протестират. Вярно, че те нямат комбайни и трактори."

Началникът на клиниката припомни, че все пак инсулинът е нещо, без което хората не могат.

"Хората могат да получат усложнения, ако това е системно, след това дозите трудно се напасват, те трудно влизат в нов ритъм. Това е гавра, това е изключително цинично и не мога да разбера защо до този момент минава между другите новини. Това е престъпление спрямо хората, които се нуждаят от това", категоричен е той.

Проф. Каракостов през последните години няма болница, която да не е влязла в просрочие, като повечето от здравните заведения са в окаяно състояние.

"Защо болниците фалират? От какво се издържат? Какъв е анализът? Тези болници се издържат от клинични пътеки, а за да фалират, това означава, че те са ниски. Ако тези хора искат да получат качествено здравеопазване, трябва да получат адекватно оборудване и заплащане. Щом болниците са в дълг, значи държавата е слаба. За директори се слагат хора от всички политически спектри, на които изобщо не им е там мястото. Той дори няма как да заеме мястото на санитар", добави той.

Гледайте целия разговор във видеото.