Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Ще има ли хаос на изборите и за какво трябва да се притесняваме?

Председателят на Обществения съвет към ЦИК Цветелина Пенева заяви, че има идея за увеличаване на срока между двата тура на вота

19.09.2023 | 21:05 Редактор: Михаела Кирилова

Организацията на изборния процес не върви по план и някои от задачите се бавят повече отколкото трябва. Има много недоизяснени аспекти, което поражда недоверие у гражданите и припомня за минали избори, в които бяха налице множество грешки.

"Определено имам притеснения, все още има неясноти. Обяви се обществената поръчка за софтуера на машините, но това трябваше да бъде свършено много по-рано. Всички знаят, че ни предстои едно сложно гласуване. ЦИК е описала по закон, че трябва да стартира дейностите след указа на президента. Това може да започне много по-рано без указа, все пак това не са извънредни избори", заяви председателят на Обществения съвет към ЦИК Цветелина Пенева в студиото на "Денят ON AIR".

Едва на 12 септември е обявен конкурсът за назначаване на екип за управление на дейностите по машинното гласуване, но и в момента няма назначени хора. Според госта това създава недоверие в избирателя, но все пак сподели, че софтуерът най-вероятно ще бъде надграден, но той трябва да бъде тестван.

Пенева поясни, че от ЦИК са написали, че има нужда от поправки в избирателния кодекс, като една от тях е да се увеличи срокът за гласуване между първи и втори тур. Другата промяна е свързана с машинното гласуване. Те са настоявали да се върне машинният протокол, но това не се случва. В момента се получава така, че политическите партии нямат свое представителство в ЦИК. 

"Силно се надявам хаосът да не се повтори, но отчитането на резултатите ще бъде сложно. Описването на размера на параваните също не се случи, а това е много просто и лесно нещо. Защо не се случи? Може би трябва да питате ЦИК. За мен е въпрос на нежелание. Ако 2/3 от членовете нямат консенсус, промените не се приемат. Това блокира работата им", допълни Пенева в ефира на Bulgaria ON AIR. 

Друга важна част от процеса на гласуване е дали избирателят ще може да връща назад екрана или не. Това зависи от софтуера и все още не е изяснено дали това ще бъде опция или не. Гостът коментира, че това не е толкова голям проблем, но все пак е решение на ЦИК, което трябва да се вземе. Тя изтъкна като по-важно начина на броене на гласовете.

"Ще има грешки, за съжаление, но все пак има възможност те да бъдат минимизирани. Едно от причините за множеството грешки беше фактът, че секционните комисии не бяха достатъчно добре обучени. Трябва да има методически указания, за да се обучат добре. Изборите се правят от хора. Трябва и да се стегнат членовете на секционните комисии и да проведат добро обучение", заяви председателят на Обществения съвет към ЦИК в края на разговора.

Основателни ли са протестите на земеделците и ще променят ли решението на властта за вноса от Украйна?

Не са основателни и няма да променят решението на управляващите, които имат силни аргументи за отмяна на забраната. Очаквам цените на храните да се понижат.
39%
Протестите са основателни и ще доведат до пореден обрат по казуса с вноса от Украйна. Решението обрича родните производители.
29%
Основателни са, но едва ли властта ще промени решението си. Вероятно отново ще им обещаят компенсации.
28%
Не съм достатъчно запознат с темата и нямам категорично мнение.
3%
Общо 1300 гласа

Гледайте целия разговор във видеото.