Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Адвокат Рангелов: Божков винаги е искал да се върне, сега може да изчисти името си

"Дали има виновен за жертвите по Южното Черноморие - ще стане ясно след години", коментира той

08.09.2023 | 20:37 Редактор: Вяра Димова

Прокуратурата не може да каже, че има достатъчно данни, но е длъжна, с оглед на смъртните случаи в Царево, да изследва чрез досъдебно производство. Дали има виновен, ще стане ясно след много години, не по-малко от 4-5 години. Вероятно няма да се намери виновен, защото ако има съчетание на човешка небрежност с природна стихия, много трудно може да се намери коя е същностната причина. Така адвокатът Людмил Рангелов коментира в студиото на "Денят ON AIR" обявената информация от прокуратурата във връзка с разследването на жертвите от наводнението.

Рангелов заяви, че има известни очаквания и резерви по отношение на падналия мост. 

"Ако човешка дейност, неразрешена, е станала причина за подкопаването на основите на централния носещ блок и затова той се е срутил - да, тогава може да се стигне до отговорност. Там виждам известна възможност. Това са сложни експертизи. Проблемът не е, че прокуратурата ще направи някакви пропуски. Проблем е дали всички тези обстоятелства могат да бъдат изяснени и насочени към конкретно виновно лице", анализира гостът.

Пред Bulgaria ON AIR адвокатът обясни, че спешно законодателство е допустимо единствено при извънредни обстоятелства, като даде пример със законодателството по време на пандемията от Ковид.

"Бързото законодателство не е добро законодателство. За да бъде приет един закон, предварително има огромна работа, която трябва да се свърши по въздействието му върху секторите, да бъде обществено обсъден и не по-малко важно - да бъде материално и финансово обезпечен, за да може да се прилага", обясни Рангелов.

Той коментира и гласуваните вчера текстове в Закона за движение по пътищата. 

"Молбата ми към тези "кръжочници" по законодателство е да спрат да правят каквото и да било, за да не развалят неща, които са добри за закона. Направеното вчера ще бъде компрометиран от живота. Що за предложение е когато се спре един автомобил за проверка, да бъдат проверявани и пътниците. Този начин на законодателство, който изисква през две седмици промени, не е нужно да си експерт, за да му направиш оценка на качеството. Единствената надежда, която ми е останала, е, че по някакви причини няма да им стигне времето на тези хора да правят промените в Конституцията", смята адвокатът.

По думите на Рангелов Васил Божков се е прибрал доброволно в България, защото това е неговото желание още от 2020 г. 

"Той винаги е искал да се върне. Може да изчисти името си поне в частта, която касае обвиненията срещу него. Сигурен съм, че ще го изчисти. Утре очаквам да заяви намерение как ще се реализира. Ако бъдат зададени добри въпроси, премислени и нетенденциозни, обществото ще получи информация, която го интересува. Неговото завръщане е правилно действие", категоричен е адвокатът.

Гледайте целия разговор във видеото.


1
0 rate up comment rate down comment 0
Помнете!
преди 7 месеца
Не трябва да се забравя, че Семерджиев, тази който изгори досиетата на дс-престъпниците е вуйчо на Васил Божков, за да не се чудим защо Божков е толкова богат! Сигнализирай за неуместен коментар