"Всичко забранено е по-желано": Пътни експерти са против новите промени за шофьорите

Парламентът реши млади водачи да не карат коли по-мощни от 120 конски сили

08.09.2023 | 19:05 Редактор: Вяра Димова

Нови правила за водачите на пътя. Парламентът прие на първо четене промени в Закона за движение по пътищата. Измененията предвиждат регулации за младите водачи, както и по-строги санкции и ограничения.

След като вчера в пленарната зала, депутатите приеха на първо четене промени за младите шофьори, а именно да не шофират коли по-мощни от 120 конски сили и да не излизат на пътя след 22 ч. вечерта до 6 ч. сутринта, експерти са на мнение, че трябва да има по-строги мерки, за да се осигури по-голяма безопасност на пътя. 

Санкциите обаче ще са закъснели, ако още преди да вземем книжка у дома са ни възпитали, че сме безгрешни. Илюстрира ни го с пример автомобилният състезател Иван Влъчков.

"Повечето хора, които вземат книжка, им се купуват мощни коли и стават големи бели след това. Купуват им коли по 500-600 коня, които самите те не могат да овладеят. За мощните коли и високите скорости си има писти, на които можеш да отидеш и да пробваш уменията и силата на колата. Пътят не е писта, защото от най-малката грешка може да стане голям инцидент", категоричен е Влъчков.

Според Теодор, който ще бъде един от потърпевшите, ако промените влязат в сила, те са нелогични. "Аз съм шофьор от една година и колата ми е по-мощна от 120 конски сили, и какво, трябва да я оставя в гаража за 1-2 години ли? Ако ти се наложи нещо спешно, какво правиш, викаш такси и чакаш? Не, качваш се в колата и тръгваш", каза той.

Пътни експерти също не харесват планираните промени. Според Красимир Георгиев те са популистки и се правят месец преди местните избори. 

"В България решения относно безопасността за движение по пътищата се взимат от хората, които имат власт, а не от такива, които разбират. Според мен с нищо няма да се подобри безопасността, а напротив, защото всяко забранено нещо е по-желано", смята Красимир Георгиев от АКАБ.

Той припомни и катастрофата на бул. "Сливница", където млад шофьор отне два живота. А автомобилът, който управлявал, бил 70 конски сили, доста под ограничението в новите промени. 

От Института за пътна безопасност дават примери с чуждото законодателство. Там младите шофьори карат с придружител, докато се почувстват сигурни на пътя. 

"Ако продължаваме само да вдигаме рестрикциите, трябва да променим средата, да обърнем внимание на пътните условия", коментира Емил Марков.

Вижте повече в репортажа на Алекс Христов.


5
0 rate up comment rate down comment 0
Иван
преди 7 месеца
Не знам колко би бил безопасен един млад шофьор, който през първата година от стажа си не е шофирал, поради това, че семейното комби е 121 к.с, а семейството няма финансова възможност да купи и поддържа друг автомобил.Шофирането с придружител за някакъв период от време го има в много страни и ми звучи по-работещо. Сигнализирай за неуместен коментар
4
0 rate up comment rate down comment 0
JJIvanov
преди 7 месеца
Всичко записано в ЗАКОНИТЕ със ЗАБРАНЯВА СЕ Е ЗАПИСАНО С УБИТИ И РАНЕНИ>ЗАконът ЗАБРАНЯВА ДВИЖЕНИЕТо с ВКЛЮЧЕНИ ФАРОВЕ ДЕНЕМ. ТНАркомани на власт вклв Брюксел принудиха с полицейски рекет милиард водачи да увреждат тежко и нелечими биосферат аи климата. Всоички автомобили се следят автоматично за ЛИКВИдАЦИЯ от природата зарадИ ХОЛОГРАМНИ СКЕНЕРИ НА ПРЕДНИ СТЪКЛА и Включени фарове денем. Сигнализирай за неуместен коментар
3
0 rate up comment rate down comment 0
JJIvanov Douser
преди 7 месеца
В момента терористи обсебват над 100 000 водача през ЕКО Стикери. Обсебените изпадат в лесно за манипулиране състояние. Експерти да огледат на видео камери обсебени водачи каращи с високо скорост. Виждат се ясно МАСОВИ Убиици активирани от хологрманите оръжия около автомобилите. КАто белезникави облаци.Нявколко пъти провеждахме тестове след сигнали. Терористи обсебват водачи поименно с цел снимане с нарушения от НЕЗАКОННИ КАМЕРИ. Вижте убиеца на МИлен Цветков обсебен в Ауди. Сигнализирай за неуместен коментар
2
0 rate up comment rate down comment 0
JJIvanov test expert
преди 7 месеца
Законът ЗАБРАНЯВА лепенето на отвличщи вниманието на водача стикери. Терористи на власт лепят нагло престъпни дигитално холограмни стикери Еко стикери/.Ползват ги за тотално следене и обесебващ мозъчен контрол.ДА се въстанови ЗАконът з а движение по пътищата в част ПЕШЕХОДНИ ПЪТЕКИ.НАгло престъпни промени внушават на пешеходците 100 % предимство.Терорсти на власт увреждат милиони с ТОЛ ТЕРОРИСТИЧНИ КАМЕРИ. ЗАБРАНЕНИ Са ОТ КОСТИТУЦИЯТА чл.32. Порзените са в тежко трудно лечимо състояни ... Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
Кодтадин
преди 7 месеца
Вие сте ***.то мерките трябва да са супер зверски за *** по пътищата а вие чак против *** бе ***. Сигнализирай за неуместен коментар