GPS ще определя маршрута на шофьорските изпити - какво се променя за кандидат-шофьорите?

Вече ще се предава онлайн на сайта на ИА "Автомобилна администрация"

04.09.2023 | 18:55 Редактор: Вяра Димова

От днес навигация определя маршрута, по който ще се движат кандидат-шофьорите на изпита си по кормуване. Идеята е да се постигне по-голяма прозрачност. А изпитът ще се предава онлайн на сайта на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация".

След няколко дни на Момчил му предстои да се яви на външен изпит по кормуване. Дигиталното избиране на маршрут не му представлява трудност, даже ще се чувства по-спокоен. 

"Нямам нищо против новостите, които се въвеждат и се надявам да се справя с изпитите", сподели той.

Приложението показва посоката на предстоящата и следващата маневра само в началото, а командите по време на изпита ще подава председателят на изпитната комисия.

"Шофьорският изпит продължава между 25 и 35 минути. Електронизацията навлиза в живота и ние инструкторите мислим, че ще улесни и начинът на обучение, и провеждането на изпита", смята автоинструкторът Радослав Михайлов.

Пътният експерт Красимир Георгиев е категоричен, че колкото повече електронизация има, толкова по обективен ще е изпитът.

"Таблетът ще показва посоката, ще показва маршрута, но къде, на коя пряка ще се завие и кога ще бъде съобщена за тази посока, ще зависи от автоинструктора. В цял свят хората шофират с навигация, ние правим всичко, за да не се изолира субективният фактор, защото ще секне далаверата", обясни Красимир Георгиев от АКАБ.

 

Вижте повече в репортажа на Алекс Христов.