Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

Марковски: Божков е умен човек, има умисъл в цялото му прибиране

"Съдебната практика дава заявки, че се извършва сериозно "ремонтиране" на престъпленията", каза адвокатът

04.09.2023 | 21:10 Редактор: Вяра Димова

Мъжът, прегазил дете в София, е глобен с 500 лв. през 2006 г. за шофиране след употреба на алкохол. Какви законодателни промени ще спрат войната по пътищата?

"Законодателният орган дава заявки, че се извършва сериозно "ремонтиране" на престъпленията, свързани с транспорта. Вече Върховният съд е едно наказателно отделение. Един съдебен състав във Върховния съд прие по делото на Милен Цветков, че може да се говори за умишлено престъпление, комбинирана употреба на алкохол, наркотици и неадекватно поведение зад волана. Самата съдебна практика, а вече и законодателството, дават заявка за сериозно преосмисляне и на вида на наказанията, и на санкциите", каза адвокатът Димитър Марковски в студиото на "Денят ON AIR".

Той коментира и случая на бул. "Сливница". "Отключи се огромна гражданска енергия и вълна. Освен, че съм адвокат, съм и гражданин. Нееднократно съм изказвал съболезнования към семейството. Оценявайки юридическите факти по този случай с Адриян, не можем да търсим никакъв паралел с тези казуси, които се случиха -  и с прегазеното дете на пешеходна пътека, и с на Семерджиев делото. При него няма употреба на алкохол, употреба на наркотични вещества, единственото му нарушение е шофиране с по-висока скорост в градски условия", обясни адвокатът.

По думите му, когато не се стигне до бързо правораздаване хората губят чувство, че получават справедливост. "Т.нар. съдебен бавеж създава чувство в гражданското общество на несправедливост", смята той.

Пред Bulgaria ON AIR Марковски каза как трябва да изглеждат промените в Наказателния кодекс, за да има справедливост.

"Заявките за такива промени са дадени, но има друго обстоятелство, което е сериозен прът в българското правораздаване. Българският съд работи динамично и организирано. Едно такова наказателно производство протича в рамките на няколко заседания, съдията събира и проверява всички доказателства и чете присъда. Основният проблем е свързан с недобре организираната материално-техническа база по обезпечаване на експертизите. Това е голям проблем, за който не се говори на глас. Причината е липса на пари", стана ясно от думите му.

Няма пари за експертизи и вещите лица са демотивирани, категоричен  е адвокатът. Той коментира и връщането на Васил Божков.

"Практиката е, когато се екстрадира едно лице по искане на молеща държава, обикновено има лица, които го предават, създават се документи. Божков е интелигентен човек. Има умисъл в цялото прибиране в България. Могат да бъдат събирани доказателства във всяка посока, по всяко наказателно производство. Г-н Божков, ако има конкретни твърдения, че е давал определени суми "такси спокойствие", към тези твърдения могат да се приложат банкови извлечения. Изнесената фактология може да бъде проверена", уточни Марковски.

Гледайте целия разговор във видеото.