Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Адвокат: Откараха Божков с най-луксозния джип на "Гранична полиция", едва ли завръщането му е случайно

"Доста въпроси се трупат и към съдебната власт, и към прокуратурата, и към МВР", каза Петър Славов

29.08.2023 | 20:55 Редактор: Искра Ангелова

Защо убийствата от 90-те години не са затворена страница?

"Във всички случаи това, което се случи, не само че не е нормално, но не е допустимо за една европейска правова държава, както не е допустимо да има саморазправа с водач на МПС по улиците и той да бъде убит, но виждаме, че и това се е случило вчера. При трагичния инцидент той най-вероятно е спрял, не знаейки какво точно е станало, за да помогне. Той не е опитал да избяга", каза адвокат Петър Славов в студиото на "Денят ON AIR".

Според него това са поредица от събития, които ескалират общественото напрежение.

"Не се знае къде ще му избие краят, ако продължаваме така. Всички въпроси, които чакаме толкова много както по отношение на Шенген, така и по отношение на Еврозоната - в този контекст не мога да си представя как ги повдигат на европейските форуми. И стана така, че едва ли новина ще бъде, ако няма новина, че има хванати мигранти. Тук отново изниква въпросът къде е Министерството на вътрешните работи, кой пази границата и защо я пази", допълни Славов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той е на мнение, че Божков е бил откаран към следствения арест с най-луксозния джип, с който разполага "Гранична полиция".

"Доста въпроси се трупат и към съдебната власт, и към прокуратурата, и към МВР. Доказвайки с тезата, че той е бил препятстван от тамошните власти и не му е позволявано да напусне страната - това може да се ползва като вид извинение, че не е имало бягство от правосъдие, а просто, че не е имал възможност да се завърне. За мен е интересно какво той ще разкаже, виждаме, че днес е бил разпитван", поясни адвокатът.

По думите му в близките дни повечето неща може и да станат ясни.

"И като стратегия на неговата защита, и като показания, които той дава. Но за мен няма нищо случайно, едва ли по принуда той се завърна. Едва ли е нещо, което не е обмислено преди това, не е координирано, подготвено, така че си мисля, че в близките дни ще ни покажат какъв е замисълът. Най-вероятно ще се търси и сделка за защитен свидетел, не изключвам той да го поиска", добави Петър Славов.

Попитан дали има общо между убийството на Алексей Петров и завръщането на Божков, той отговори: "Хората, които следят криминалните хроники, чета в публичното пространство, че хората намират определена връзка. Но всичко изглежда доста спекулативно, за да можем да го коментираме в детайли. Прекалено много знакови личности си отидоха от този свят последните месеци, очевидно, недоброволно. Толкова много случайности не може да са случайни."

Той смята, че всичко случило се може и да окаже влияние на местния вот.

"Допускам, че ще се опитат да елиминират окончателно машинното гласуване, тогава ще остане въпросът защо данъкоплатецът плати тези 40 и няколко милиона за високотехнологичните машини. Отделно има дело, което се води срещу държавата, за доста милиони. Сега се сетиха да променят софтуера, какво правиха една година?", попита Славов.

Адвокатът е категоричен, че по този начин отново ще има много манипулации и много недействителни бюлетини.

Гледайте целия разговор във видеото.