Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Политолози: Правителството ще удържи, имат общи интереси за усвояване на ресурси

Според Слави Василев и Стойчо Стойчев завръщането на Божков не може да е случайно

28.08.2023 | 21:23 Редактор: Юлиан Христов

Различията между управляващите партии се преодолими, те имат ясно изразени интереси, които не влизат в конфликт. Те няма да се скарат за постове или за търгове, защото едните са били дълго време във властта, а другите тепърва влизат. Това коментира политологът Стойчо Стойчев в предаването "Денят ON AIR".

Той е на мнение, че в момента службите "принадлежат на президента, тъй като той ги подмени, докато управляваше със служебните кабинети". По думите му правителството няма доверие на тези хора, а то е отговорно за сигурността и е редно да има инструменти, с които да изпълнява тези задължения.

Той припомни, че фигурата на президента при назначаването на началниците на служби е въведено заради случая с Делян Пеевски и назначаването му за председател на ДАНС от парламента през 2013 година.

"В юрисдикцията на парламента е да промени тези закони и много лесно може да се заобиколи президентът", коментира политологът, според когото тези промени ще са факт скоро.

Според него ролята на МВР в местните избори се преекспонира, защото резултатите от тях ще бъдат решени от "клиентелите по места".

"Като изключим София, Варна и Бургас, важният човек не е шефът на ОДМВР или главният секретар, а кметът. Всички в общината изграждат вериги на патронаж и клиентелизъм, от които взаимно печелят", обясни Стойчев и допълни, че хората по места имат интерес от това настоящият кмет да запази поста си, за да могат и те респективно да запазят своите.

По отношение на връщането на бизнесмена Васил Божков в България той коментира, че той вероятно не рискува нищо с прибирането си. "Какви са му крайните цели, един Господ знае. Но като гледаме поведението на хората от неговия калибър, те са добре с хората, които са на власт", допълни Стойчев, като изрази тезата, че бизнесменът се е ползвал от комфорт при няколко правителства - освен това на Бойко Борисов, но и на Сергей Станишев, Симеон Сакскобургготски и Иван Костов. "Вероятно ще бъде в добри отношения и с това правителство", заключи той.

"Бизнесът на Божков не е обикновен бизнес, той е създаден от държавата, благодарение на комфорта, който той е ползвал по отношение на облагането на този бизнес, а и преминаването на други парични потоци", каза още Стойчев.

По отношение на прокуратурата той изрази мнение, че главният прокурор се подготвя за поста предварително от "аристокрация, която взима решенията".

"Интересът на партиите в управляващото мнозинство е да разпределят публичен ресурс", коментира пред Bulgaria ON AIR и политологът Слави Василев, според когото единствено служебните правителства правят изключение в тази практика.

Той заяви, че новият регионален министър отново пуска разплащанията по инхаус процедури, както това е правило правителството на ГЕРБ и срещу което се обявиха "Продължаваме промяната".

"Ето, че сега се събраха заедно. Натягат си бурмите от време на време за пред медиите. Те наистина може да не си вдигат телефона, колкото да създадат тази фикция. По същество машината работи гладко, интересът ми е чудесно разпределен", смята той.

По думите му се създава "център на опозиция" от недоволните от правителството граждани, които естествено отиват при президента.

"Хората, които са против това правителство, са повече от хората, които са за него", поясни той и допълни, че войната между институциите ще продължи да се разгаря. "Тя е изцяло на принципна основа и президентът няма да подпише указа за освобождаване на главния секретар на МВР, защото намеренията на господата от "Продължаваме промяната" - успяхме да чуем как функционира манталитета на тези хора, той е същият като този на Борисов, те за това се събраха заедно", допълни той.

Именно това, по думите му, е причината "Продължаваме промяната" да искат да контролират МВР, за да могат да управляват купуването на гласове, което са "един добре структуриран бизнес".

Според него завръщането на Божков у нас не е случайно, тъй като той е човек, който "не прави случайни ходове".

"Склонен съм да вярвам на г-н Божков, че е имал спречкване с Борисов, Горанов и компания, и те му взеха бизнеса", допълни той.

По думите му: "Съдебната реформа, която беше знамето на промяната, изведнъж затъна в последната канавка на политическите събития. Няма разлика между Сарафов и Гешев, не може и да има. Тези, които искаха реформа, се прегърнаха с тези, които са причината са има проблем в нея".

Гледайте целия разговор във видеото.