Словесни престрелки в (не)коалицията и по оста правителство - Румен Радев

Президентът заяви, че се движим към политическа гротеска

28.08.2023 | 13:46 Редактор: Вяра Димова

Броени дни остават до старта на новия пленарен сезон, но размяната на реплики между водещите политически фигури вече започна. Според президента Румен Радев изказванията на лидерите напоследък ясно показват, че се движим към политическа гротеска

Радев отказа да коментира по същество нападките на съпредседателя на "Продължаваме промяната - Демократична България" Кирил Петков, че държавният глава, заедно с ГЕРБ, са против реформите в службите. Той предположи, че вероятно няма да поиска такива и в ДАНС. Миналата седмица Радев отказа да освободи главния секретар на МВР Петър Тодоров.

Премиерът Николай Денков също видя необходимост за рокади в службите, а причините са несправяне с корупцията и с чуждото влияние. Това не значело разпадане на коалицията, както намекна лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

"Министри ще бъдат сменяни, само ако и двамата с Мария Габриел сме съгласни, че някой не си е свършил работата и можем да намерим по-добър кандидат. Това е подходът, които ще използваме", настоя акад. Денков.

Премиерът припомни, че още в края на юли от "Продължаваме промяната - Демократична България" са представили на ГЕРБ механизъм за вземане на кадрови решения, за извършване на ротацията и за изпълнение на законодателната програма. До този момент няма получени коментари по писменото предложение.

Премиерът коментира и убийството на Алексей Петров и завръщането на Васил Божков у нас. Той заяви, че очаква прокуратурата и съдът да си свършат работата и по двата случая.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)