"Продължаваме промяната" призоваха ГЕРБ да ги подкрепят и да вземат службите от президента

Дни преди старта на политическия сезон нови искри прехвърчаха в управляващата коалиция

28.08.2023 | 18:40 Редактор: Юлиан Христов

Дни преди старта на политическия сезон нови искри прехвърчаха в управляващата коалиция. Този път заради шефовете на службите. Намеси се и президентът Румен Радев.

Контролът върху спецслужбите се оказа новата разделителна линия между управляващите. От Facebook "Продължаваме промяната" призоваха партньорите си от ГЕРБ да заемат твърда позиция във връзка със законови промени в службите за сигурност.

"Всеки път, когато стане дума за назначените от Радев служби, той реагира агресивно. Затова е важно Борисов да направи избор - запазва ли влиянието на президента, или дава шанс българския парламент да решава съдбата на сигурността в България и да носи своята отговорност за това", написаха от партията.

Реакцията на партията идва след коментар на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който в събота нападна партньорите си и се усъмни в бъдещото на "сглобката".

"Те използват, че няма парламент и сменят кадри поголовно. Ще видим как ще продължим да участваме в тази "сглобка", коментира Борисов.

В риториката влезе и държавният глава, като определи ситуацията като "политическа гротеска".

"Много трудно се коментира ситуация, в която логиката отсъства все повече. Г-н Петков явно е забравил, че той, а не аз, е в коалиция с г-н Борисов и г-н Пеевски", каза държавният глава.

Премиерът Николай Денков също видя необходимост за рокади в службите, а причините според него са несправяне с борбата с корупцията и с чуждото влияние. По думите му напрежението между "Дондуков" 1 и "Дондуков" 2 изкуствено се нагнетява от президентството.

"Това, което ние през цялото време правим, е да успокояваме обстановката. Доста добре трябва да се замислим кой всъщност е преял с власт, кой иска да държи контрол", коментира той.

Само за последната година служебните правителства са освободили около 2700 души в Министерството на транспорта и съобщенията, близо 1000 от Министерството на земеделието и храните и около 600 души от Министерството на финансите.

На 1 септември депутатите ще се съберат, за да започне новият политическа сезон, когато ще стане ясно дали партньорите ще постигнат съгласие по реформите в службите.

Вижте повече в репортажа на Тоня Стоянович.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR