Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Славчо Велков за пострадалата с Алексей Петров: Изстрелът не е попаднал случайно в нея

Според експерта по сигурност целта е била да няма свидетели на нападението

17.08.2023 | 21:02 Редактор: Юлиан Христов

Жената, която е била с Алексей Петров по време на убийството му, също е била мишена на стрелеца. Подобна версия изложи в студиото на "Денят ON AIR" експертът по сигурността Славчо Велков. По думите му причината е да не бъдат оставени свидетели.

"Не чух нито един журналист да зададе въпроса - защо извършителят е отишъл на унищожение и на жената, която е с Алексей Петров. Изстрелът неслучайно е попаднал в нея. Такива са били инструкциите, така че да няма свидетел на акта, за да разкаже после какво се е случило", обясни Велков.

Според него нападението над Петров поставя под въпрос гражданската сигурност.

"От вчера се говори какво ли не, побързаха да се изявяват всякакви експерти, които не познават жертвата, не познават ситуацията. Това, което се случи на практика, е от значение за гражданската сигурност на българите, защото всеки можеше да бъде там. Тези граждани, които са помогнали на ранената жена, те можеха да бъдат на мястото на жертвата", коментира експертът.

Той обясни, че познава Алексей Петров от 40 години. "Той участваше в групата за противодействие на въздушния тероризъм, който имах честта да ръководя. Той беше и мой колега, университетски преподавател, работили сме заедно и за антитерористичното законодателство, беше съветник в ДАНС и служител на прикритие на НСС", допълни Велков.

Той постави въпроса и за това защо никой не се интересува как така атентаторът, който беше обвинен за последното нападение над Алексей Петров, е бил пуснат предсрочно от затвора.

"Той е терорист, той е извършил терористичен акт с противотанково оръжие и освободен преди месец. Къде е сега този украински гражданин Роман? Дали това е поръчано сега, дали не е изпълнение на недовършен акт отпреди?", попита той и поясни, че при подобни поръчки заплащането може да е 200-300 хил. евро, но може и да стигне до много по-големи размери, в зависимост от мишената.

Според Славчо Велков не е невъзможно между атентата срещу бившия главен прокурор Иван Гешев и убийството на Алексей Петров да има връзка. Той припомни, че убитият е бил активен в медиите след нападението над Гешев.

Той обясни също, че няма как Петров да е бил медиатор при съставянето на правителството между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, тъй като "нивото на тази некоалиция е такова, че дори нивото на такава знакова фигура е ниско, в сравнение с тези, които ръководят тези процеси".

По думите му освен сигурността на отделните граждани, се влошава и външната среда за сигурност, тъй като има разширяване на театъра на военните действия в Украйна и се очертават пораженията на едната от страните, "която не е Русия".

"Русия ще става по-силна, Европа ще става по-слаба. Когато атовете се ритат, магаретата страдат, а ние не сме от расовите коне", допълни той.

Гледайте целия разговор във видеото.