Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Цветлин Йовчев: Властимащите се изкушаваха да използват Алексей Петров като оръжие срещу опоненти

"Има реална опасност Русия да разшири конфликта", каза бившият председател на ДАНС

17.08.2023 | 19:50 Редактор: Искра Ангелова

Продължава разследването на покушението срещу Алексей Петров. Разследващите работят по всички възможни версии.

"Официално не съм чул какви са версиите и дали са споделени от колегите. Днес към края на деня вече ще имат достатъчно данни и колегите ще могат да издигнат възможните хипотези. Към момента трудно бихме могли да кажем кои са най-реалистичните версии, това все още са хипотези, които подлежат на доказване и това ще стане в процеса на събиране на доказателства", каза бившият председател на ДАНС и бившият министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев в студиото на "Денят ON AIR".

Според него колегите му с работа ще достигнат до достатъчно достоверна версия и данни.

"Дали обаче ще съумеят да намерят необходимите доказателства за съда - това вече е друг въпрос. Трудно се разследват такива престъпления. Що се касае до това каква е причината и мотив за това престъпление, е също трудно да кажем сега. Може да са много неща, включително такива, каквито към момента едва ли бихме могли да се сетим за тях", допълни Йовчев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той е категоричен, че трябва да се търси както мотива, така и кой има ресурс да осъществи подобно престъпление.

"Колегите, които се занимават с разследването, разполагат с доста повече оперативна информация и те биха могли доста прецизно да отсеят кръг от хора, които биха могли да имат интерес да организират такова покушение. Такива поръчкови убийства се разкриват много трудно. В годините имаше няколко групи, които бяха разкрити, макар и доста трудно, дори доказани в съда. Но много от знаковите убийства останаха неразкрити", припомни бившият министър.

Попитан кой човек е дал цялата власт на Алексей Петров в ДАНС, Йовчев отговори: "Очевидно е, че за да бъде допуснат, е политическо решение. Това беше една грешка, която впоследствие са осъзнали, защото на няколко пъти властимащите са се изкушавали да го използват като оръжие срещу опонентите си и винаги след това са го изпускали от контрол."

Той е на мнение, че трябват бързи проактивни действия, за да се предотвратят следващи престъпления.

"Тези деяния вредят на имиджа на страната в момент, в който може да се окаже важен за България. Идването на Ангел Христов в България също е събитие, което трябва да бъде анализирано в контекста на всички останали в кратък период от време. Имаме и покушението срещу Красимир Каменов - Къро, имаме атентата срещу бившия главен прокурор - Иван Гешев, сега и Алексей Петров. За кратък период от време се случват тези неща. Една от основните задачи на разследващите е да потърсят дали по някакъв начин има връзка между тези събития", добави Цветлин Йовчев.

Бившият председател на ДАНС не смята, че едва ли Русия и Владимир Путин в момента имат интерес да посегнат на българските политици, които вече се движат с охрана на НСО.

"Ние нямаме актуална стратегия за националната ни сигурност. Последната е от 2011 година, а сами разбирате, че ситуацията е съвсем различна. Продължаваме да говорим на парче какво военно оборудване трябва да закупим. Нямаме ефективна система, която да ни пази от киберзаплахи. Това, което трябва да обсъдят, е ситуацията в Черно море, както и възможността за развитие на кризата. Има реална опасност Русия да разшири конфликта и да въвлече страна членка на НАТО  в този конфликт", отсече той.

Гледайте целия разговор във видеото.