Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Адвокат Рангелов: С "интимната връзка" решиха не законодателен, а политически проблем

По-голям ефект от конфискацията на колите за пияни и дрогирани шофьори щеше да има увеличението на санкциите, коментира той

15.08.2023 | 20:55 Редактор: Елеонора Танева

Вече са в сила промените, с които депутатите декларираха, че дават по-добра защита от домашно насилие.

"Тази единствена нова последна промяна е с доста по-тесен сектор на въздействие върху обществото. Големите промени станаха 10 дни преди това в Закона за защита от домашно насилие. Бяха направени фундаментални промени, той се превърна в сериозно обременено творение на кръжок по законодателство", коментира адвокат Людмил Рангелов в студиото на "Денят ON AIR". 

По думите му целта на спешните промени е била да тушира общественото напрежение. А вторите на промените бързо ще бъдат забравени.

"Те решиха не законодателен, а политически проблем, който съвпада с отпуската на депутатите, казаха си "дайте да ги погасим с едни набързо приети промени в закона". Решава се проблемът с протестите, печели се симпатията на електората, пък другите ще го оправят после", заяви адвокатът.

Пред Bulgaria ON AIR Людмил Рангелов беше категоричен, че и към момента законодателството осигурява добра защита на пострадалите при домашно насилие. Адвокатът очаква въвеждането на понятието "интимна връзка" да усложни бъдещи разследвания и съдебни дела. 

"Понятието "интимна връзка" и въвеждането на срок от 60 дни дава големи възможности на насилника да се защитава успешно. Критериите са толкова неясни, че трудно могат да бъдат вкарани в строги рамки. От една страна този род връзки не бива да остават без защита, от друга страна - това е много сложно емоционално отношение, защото не е формализирано и трудно може да се вкарат тези отношения в правна рамка", заяви още защитникът. 

Във връзка с промените, касаещи конфискацията на автомобили на пияни и дрогирани шофьори, Людмил Рангелов коментира, че трябва да има съразмерност на наказанието, спрямо провинението. Той даде пример, че не може за изпушена цигара с марихуана на един шофьор да се отнеме 30-годишна кола, а на друг - луксозен автомобил. 

"Мисля, че щеше да има по-голям ефект, ако имаше по-високи глоби", добави адвокатът. 

Очакванията му са Борислав Сарафов да остане и.д. главен прокурор поне до края на годината. 

Одобрявате ли отнемането на автомобилите на хванатите пияни и дрогирани шофьори?

Да! Мярката ще даде сериозен резултат в борбата срещу войната на пътя.
40%
Не! Няма да има никакъв ефект, единствено ще създаде нови условия за корупция на пътя.
46%
Успехът на мярката ще бъде частичен и временен, трудно ще спре джигитите на пътя.
10%
Не мога да преценя дали е добра или лоша мярка, времето ще покаже.
5%
Общо 12571 гласа

Гледайте целия разговор във видеото.