Обнародваха промените, "интимна връзка" влезе в правото - ето как точно се тълкува

Поставянето на конкретен срок от поне 60 дни ще предизвика хаос?

11.08.2023 | 13:34 Редактор: Тодор Петров

Обнародвани в Държавен вестник са промените в Закона за защита от домашното насилие, с които понятието "интимна връзка" официално беше въведено в правото у нас. Според промените, спешно и извънредно приети от парламента, вече право на защита имат и хора, които не живеят заедно, но са в интимни отношения от над 60 дни. 

"Интимна връзка представлява съвкупност от доброволни и трайни лични, интимни и сексуални отношения между две физически лица от мъжки и женски пол, независимо от това дали споделят едно домакинство и чието възникване, съдържание и прекратяване не са обект на правно регулиране от друг закон. Трайни по смисъла на предходното изречение са отношения с продължителност поне от 60 дни", е точното определение, което е публикувано в Държавен вестник.

Според преподавателя по конституционно право доц. Наталия Киселова, поставянето на конкретен срок от поне 60 дни ще предизвика хаос. 

"Това ще бъде сериозно предизвикателство пред полицията, а по-късно евентуално и пред прокуратурата. Установяването е възможно най-често със свидетелски показания. Ще се стигне до спор дали е имало 60 дни, отвъд които да се активира защитата от домашно насилие", обясни доц. Киселова.

Определението обаче може да се окаже и противоконституционно. Първо, защото беше прието на две четения в рамките на едно заседание, въпреки че има решение на Конституционния съд от 2010 г., в което се посочва, че не може да се пристъпва незабавно към второто четене. Противоконституционност може да се търси в дефиниция "две физически лица от мъжки и женски пол". Така е възможно при насилие при еднополови двойки или любовен триъгълник, законът да не може да бъде приложен. 

"Колегите определиха като дискриминация, защото не е забранено две лица от един и същи пол да бъдат във фактическа връзка и там ревността, респективно насилието - е доста по-високо", уточни доц. Киселова. 

Остава и въпросът как ще се разграничават сигналите дали са истински или законът се ползва с цел набедяване и извличане на дивидент.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Одобрявате ли отнемането на автомобилите на хванатите пияни и дрогирани шофьори?

Да! Мярката ще даде сериозен резултат в борбата срещу войната на пътя.
40%
Не! Няма да има никакъв ефект, единствено ще създаде нови условия за корупция на пътя.
46%
Успехът на мярката ще бъде частичен и временен, трудно ще спре джигитите на пътя.
10%
Не мога да преценя дали е добра или лоша мярка, времето ще покаже.
5%
Общо 12571 гласа