Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Цветанов: Правят популистки промени в законите, чрез тези в Конституцията искат да се легитимират

Когато нямаш идентифициране на жертвите, ти не можеш да предприемеш действия, заяви лидерът на "Републиканци за България"

07.08.2023 | 20:21 Редактор: Тодор Петров

Лидерът на "Републиканци за България" Цветан Цветанов определи като недопустимо изказването на депутата от ГЕРБ-СДС Вежди Рашидов в почивката на заседанието на парламента за промените в Закона за домашното насилие. Според него трябва да се вземат мерки срещу такива народни представители, които си позволяват да уронват престижа на българския парламент.

"Лицето на парламентаризма, когато се гласуват законите, е по начина, по който хората очакват да се случи. А когато има неформално приказване между депутатите, виждаме каква е истината", посочи Цветанов пред Bulgaria ON AIR. 

Той смята, че приетите промени не са направени на база задълбочен анализ, а в момента виждаме популизъм.

"Когато говорим за домашно насилие и жертви, първо трябва да има политика на идентифициране на жертвите. След това трябва да се види какво е проактивното действие на МВР и прокуратурата по всички тези случаи. Или не е работено, или е работено формално. Какво е правораздаването и какви са сроковете за това правораздаване? Не може една институция да реши проблема с домашното насилие. Когато нямаш идентифициране на жертвите, ти не можеш да предприемеш действия", обясни бившият вътрешен министър в предаването "Денят ON AIR".

Цветанов е на мнение, че в голямата си част жертвите на домашно насилие нямат финансова възможност да наемат защита, нито могат да се противопоставят на насилника, който вече е обсебил жертвата.

"Днес трябваше да се говори повече за неправителствения сектор. По оценките на европейски експерти неправителственият сектор е най-активен, но той е неглижиран от управлението и законодателя. Държавата е абдикирала от всички проблеми и работи аварийно при всеки конкретен случай. Имаме обществено недоверие към институциите, затова се правят в момента тези законодателни промени. Трябва да има активна роля на държавата и институциите, която в момента отсъства", заяви гостът.

Цветанов подчерта още, че в много от случаите предложените конституционни промени са неадекватни.

"Защо трябва да правим конституционни промени, за да обслужим нечий интерес? Представете си през 1995-96 година, при правителството на Жан Виденов, ако нямаше служебно правителство на Стефан Софиянски... По Плана за възстановяване не усвояваме средства, както го правят всички останали европейски държави. Планът не беше внесен навреме, защото тогавашното правителство каза: След нас и потоп. Тези законодателни и конституционни промени са отлагане във времето и легитимиране на сегашното правителство", категоричен е той.

Цветанов споделя мнението, че трябва да има конституционни промени, но те трябва да минат през друг обществен дебат. Да бъде ползвана експертизата на юристи и конституционалисти, които имат опит, обърна внимание Лидерът на "Републиканци за България".

По-добър и закономерен вариант е прокуратурата да премине към изпълнителната власт, отбеляза Цветанов.

Той очаква след местните избори да бъде укрепена управляващата сглобка. 

"ГЕРБ няма да получи изборния резултат, който е имал 2015 или 2019 г. Ще инкасира загуби в големи градове като София, Пловдив и Варна. "Промяната" ще се постарае това да го представи на обществото като техен успех, ако действително имат някой от тези големи градове", предположи Цветанов.

Гледайте целия разговор във видеото. 
 


1
1 rate up comment rate down comment 0
Moni58
преди 8 месеца
Скрий се, бе, мерзавецо ! Сигнализирай за неуместен коментар