Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Румен Христов за "Росенец": Подписите на Борисов и Петков също са там

"При тази война би следвало да лишим от допълнителни приходи една руска компания", каза той

19.07.2023 | 20:35 Редактор: Михаела Кирилова

"Има време докато моите некоалиционни партньори се научат на некоалиционна политика. Надявам се да имат желание да се научат на това. Решението за "Росенец" беше взето вчера от представители на некоалицията, но ако видите подписите, там са и Бойко Борисов и Кирил Петков и г-н Карадайъ, така че основните лидери стоят зад това предложение", каза лидерът на СДС Румен Христов в студиото на "Денят ON AIR".

Той коментира позицията на президента Радев, че в предложението "прозират корпоративни апетити или кризисен PR".

"Нито е едното, нито другото. Просто смятаме, че сега при войната в Украйна би следвало да лишим от допълнителни приходи една руска компания и се предприеха действия за връщане на концесионираните пристанища в лицето на Министерството на транспорта. Вярвам, че те ще се организират добре, просто ще има по-голям контрол. Когато подписахме тази концесия, времената бяха други и тогава с Русия имахме нормални стопански отношения", допълни той.

По думите му трябва да се упражнява реален, а не формален контрол по отношение на "Росенец".

"Надявам се сега лошите практики ще бъдат установени. Да, войната се финансира така. Тези приходи означават печалба, която подпомага войната в Русия", допълни той в ефира на Bulgaria ON AIR.

По темата за бюджета и потенциалния риск за енергетиката той категорично заяви, че това е възможният бюджет в този момент.

"Дружествата ще имат добра печалба и част от нея може да остане за модернизация и поддръжка. Бюджетът е възможният в този момент. Затягат се коланите до известна степен и той отговоря на очакванията на обществото да се присъединим към Еврозоната. Винаги има риск от декапитализация, но тази година сме в екстремна ситуация. ВМЗ - Сопот работи усилено по производството на муниции за Украйна, там се опитва да се внедри най-новата технология, така че ще им вземем само 50% дивиденти", каза той.

В края на разговора Христов засегна темата и за местните избори: "Кандидатурата трябва да е на човек, който познава проблемите на София и да може да стартира от първия ден работата по благоустрояването и подобряването на жизнената среда на жителите".

Гледайте целия разговор във видеото.


1
0 rate up comment rate down comment 0
Пешо
преди 9 месеца
Тоя христов за какъв минава та се празни по медиите? Сигнализирай за неуместен коментар