Хронология на събитията около ябълката на раздора - "Росенец"

През 2 юли 2022 г. започва събарянето на незаконната постройка на плажа до резиденцията на Доган

19.07.2023 | 13:42 Редактор: Искра Ангелова

"Продължаваме промяната" внася предложение за прекратяване на концесията на "Лукойл" на пристанище "Росенец". Но каква е хронологията на събитията?

2020 година, 7 юли - напрежение на плажа близо до парк "Росенец" край Бургас. От кадри, разпространени в социалните мрежи, се разбира за конфликт между охранители от НСО, лидера на "Да, България" Христо Иванов и общинския съветник от Бургас Димитър Найденов.

Поводът за скандала - опит на двамата да слязат на морския бряг, близо до почивния комплекс, свързван с почетния председател на ДПС Ахмед Доган. Събитията доведоха до оставката на началника на НСО - ген. Красимир Станчев.

11 юли - Мащабна гражданска инициатива на "Росенец". Няколко часа отнемат на хората, включили се в "масовото ходене на плаж", да стигнат до брега край резиденцията по "кози пътечки". На протест излизат и симпатизантите на ДПС. Всички заедно пеят химна. Стига се до задържани след сблъсъци между протестиращите и полицията. При опит да бъде пробит полицейския кордон, е арестуван и Ивайло Мирчев от "Демократична България", който е проснат на земята с белезници.

19 юли - Седмица след масовото ходене на охраняем плаж, бургазлии се събират отново там на пикник. Те се опитват да стигнат до плажната ивица по пътя, където е премахната бариерата, но това се оказва невъзможно. Прокуратурата установява незаконно строителство на плаж "Алепу" и нерегламентирано ограничаване на достъпа до плаж "Росенец". Протестиращите се присъединяват към националните протести за оставка на правителството в София.

23 юли - Четири оставки в кабинета "Борисов 3" заради неправилната реакция на силовото ведомство по време на протестите в София и в парк "Росенец", вътрешният министър Младен Маринов е заменен от директора на Главна дирекция "Национална полиция" Христо Терзийски.

8 август - "Доган Сарай Бийч Фестивал" се провежда в парк "Росенец". Протестната демонстрация, под формата на музикално събитие, е под надслов "Ахмед Доган да уволни Бойко Борисов." Ахмед Доган изненадващо се появява до храстите на резиденцията си и изслушва исканията на протестиращите.

13 август - Плажна ивица без достъп, яхтено пристанище без одобрен проект и липса на разрешения за строеж на сгради в парк "Росенец". Това е констатирала прокуратурата при проверка на така наречените "Летни Сараи" на Доган.

2 години по-късно - през 2 юли 2022 година започва събарянето на незаконната постройка на плажа до резиденцията на Ахмед Доган в парк "Росенец".

Вижте повече в репортажа на Благовест Илиев.