Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Павела Митова, ИТН: В НС гледаме театър, ДБ забрави как спечели избиратели с акцията на "Росенец"

Приходите от концесионни договори са едва 0,08% от БВП, законът не е пипан 20 г., каза депутатът

19.07.2023 | 20:10 Редактор: Елеонора Танева

ПП-ДБ внесе предложение за прекратяване на концесията на "Лукойл" на пристанище "Росенец". 

"Наблюдаваме специфичен театър, който се разиграва в НС. Всички си спомняме за десанта на Христо Иванов и негови колеги, чрез който акумулираха сериозен вот чрез протестната вълна. След това нямаше сериозни действия в тази насока да се реагира за кея на "Росенец" или вилата на Доган", коментира депутатът от "Има такъв народ" Павела Митова в студиото на "Денят ON AIR". 

Тя припомни, че по онова време основният проблем на ДБ и било ДПС и "Ахмед Доган в частност". Предложението на ИТН е да се разгледа изцяло Законът за концесиите.

"В момента приходите от концесионни договори са 0,08% от БВП, което е доста по-ниско ниво от европейските такива. Законът за концесиите не разглеждан от 20 г. имаме сериозни притеснения, че приходите от концесионните договори не отговарят на съвременния стандарт. Приходната част от бюджета трябва да се увеличава с реформи, а не с изземването на дивиденти от държавни дружества", заяви Митова.

По думите ѝ пред Bulgaria ON AIR в бюджета са завишени проходите, които се очакват от Агенция "Митници" и дивидентите от държавните предприятия.

"Има кое ведомство колко е похарчило, но къде какви пари са отишли - няма отговор. Всеки български гражданин пита "за какво харчите моите пари", а не къде ги харчите", подчерта народният представител.

Митова е убедена, че могат да бъдат спестени 7 млн., ако депутатите не се преместят от НС в сградата на Партийния дом.

"4,5 млн. от тази обща сума се предвиждат да бъдат изплатени като индексирани суми за вече построени неща и купени материали в залата в Партийния дом, за които вече е платено. Не искаме местенето да става със съмнителни харчове", завърши Митова.

Гледайте целия разговор във видеото.