Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

След похода на "Вагнер": Руското министерство на отбраната се нуждае от прочистване

Войната в Украйна коментират анализаторите проф. Захари Захариев и Илия Лазаров

03.07.2023 | 21:18 Редактор: Юлиан Христов

Това, което се случи, след т.нар. поход на "Вагнер" - наяве са излезли проблеми в руското управление и в частност в Министерство на отбраната. Около това мнение се обединиха анализаторите проф. Захари Захариев и Илия Лазаров в предаването "Денят ON AIR".

"Въпросът по-скоро е какво не се случва в Министерството на отбраната. Видя се, че вътре има много гнили ябълки, които не са от вчера, не са от онзи ден. Министерството на отбраната на Русия се нуждае от едно основно прочистване и реорганизация", каза проф. Захариев.

По думите му Пригожин е бил "симптомът за това, докъде е стигнал този процес на дестабилизация".

"Там трябват реформи, но Путин не може да го направи това в момент на война", допълни анализаторът. По думите му до последно по върховете на руската държава са се сблъсквали двата подхода: единият - да се намери елегантен изход и от друга страна, другият подход, "който повече е присъщ на военните" - да се премине към радикални действия.

"Защото се говори за заплаха, за пуч. Военните са привърженици на радикалните решения на всеки един случай. Докато информацията не е била налице, са се сблъскали двете гледни точки, но тук е и човешкият фактор - доколко Путин е очаквал Пригожин да се самозабрави, че да заяви: "Той ми заби нож в гърба", каза още проф. Лазаров.

По думите му в "дуото Путин-Медведев", вторият играе ролята на лошия полицай и понякога събитията около войната получават от него необяснима интерпретация, отколкото реалният обективен анализ. "Често пъти отиват далеч от това, което изпраща като послание самият президент Путин", смята проф. Захариев.

Той коментира и способностите на Украйна да удържи задачата за контраофанзива. Според него е наивно да се смята, че е възможно военните да бъдат обучени за кратко време да боравят с техниката, която им се предоставя.

"За два месеца, да подготвиш специалист, е пълен абсурд. А и да подготвиш пилоти, които да летят с изтребители пето поколение, също е абсурд. Прави са тези, които казват - дайте да видим, да се сложи край на този конфликт", допълни професорът.

Лазаров коментира и събитията във Франция. По думите му подобни събития възникват на расистка основа и са резултат от грешна политика на капсулиране на общности в цели предградия. Той смята, че това е като цялост слабост на "цялата комунална политика на Франция".

"САЩ имаха същата политика, но се опитват да излязат от нея. Сринаха Харлем и издигнаха нови комплекси и не допускат само черни или само бели да живеят там", допълни той.

"И руснаците, и украинците имат проблем с набирането на военни. Не им се воюва, не виждат кауза във войната", каза от своя страна международният анализатор Илия Лазаров пред Bulgaria ON AIR.

Той е на мнение, че войната е преминала във фаза на "рутина". "Цялата група, която в момента управлява Русия, са силно свързани. Синът на Песков, например отиде да служи във "Вагнер", сега ще трябва говорителят на Кремъл да обяснява защо е бил там", каза Лазаров.

По думите му лидерът на частната военна групировка е продукт на руското разузнаване, на контраразузнаването и на службите.

"И всичко това, което се случи, той си повярва. Това е нещо като нашите новобогаташи, които се появиха през 90-те години. Половината ги няма в момента", каза още анализаторът. Според него по-интересното е, че Китай е печелившият от ситуацията в Русия, дори и след похода на "Вагнер".

"Защото всяка нестабилност или гражданска война, би довела до нестабилност в света и тогава наистина сценарият на Медведев би могъл да се реализира по някаква форма", допълни той.

По думите му бунтовете във Франция са вследствие на наслояването на общности, които са на "гърба на социалната система на страната".

"Голяма част от тези хора живеят в своята общност, дори полицията не се намесва. И когато се случи такъв инцидент, имат лошия пример от САЩ, това са цели общности, които са в Белгия, във Франция, които не са интегрирани. Те са едни консуматори в социални условия", каза още той.

Лазаров е на мнение, че подобно нещо е възможно да се случи и у нас с ромските общности.

Гледайте целия разговор във видеото.