Равносметката във Франция - щети по 350 сгради, ранени полицаи и барикадиран град с бодлива тел

Роднини на убития 17-годишен младеж Наел призоваха за прекратяване на насилието

03.07.2023 | 13:55 Редактор: Юлиан Христов

Ситуацията във Франция бавно се успокоява след избухналите безредици в страната, причинени от убийството на младеж от полицай.

Близо 160 души са арестуваните, което е рязък спад от предходните 5 дни на тежки улични бунтове.

Изминалата нощ премина малко по-спокойно от предходните. Френското вътрешно министерство съобщи, че са ранени трима полицаи, а общо 45 000 служители на реда са мобилизирани в страната.

Нанесени са щети на близо 350 сгради и 300 автомобила. А след жестокото нападение в неделя в дома на кмета на парижкото предградие "Хей-ле-роз", днес е предвидено гражданско шествие за заклеймяване на този акт.

Кметът на градчето, чиято къща беше опожарена, каза в интервю за френската TF1, че няма никакво съмнение, че актът срещу дома му е бил предумишлен.

"Семейството ми е изключително шокирано, синът ми е тъжен и уплашен. Те не са се спрели, когато са видели, че има хора вътре. Никога не съм вярвал, че когато поемам този пост - да служа на хората, на мен и на моето семейство, че може да се случи подобно нещо. Кметството на градчето остава барикадирано с бариери и бодлива тел, тъй като хора се опитаха да влязат в сградата още през първите нощи на напрежение", каза кметът на предградието Венсан Жанбрун.

А президентът Еманюел Макрон се готви да приеме председателите на двете парламентарни камари, утре френският държавен глава ще има среща с над 220 кметове на засегнати от размириците населени места.

Вчера роднини на убития 17-годишен младеж Наел дадоха интервюта за редица медии, в които призоваха за прекратяване на насилието и за връщане към спокойствието в страната.

Вижте повече в репортажа на Кристина Цветкова.

Снимка: БГНЕС