Щети за над 100 млн. евро по магазините в Марсилия, освобождават търговците от местен данък

На някои обекти ще им трябват месеци, за да възстановят щетите

03.07.2023 | 07:30 Редактор: Михаела Кирилова
Щети за над 100 млн. евро по магазините в Марсилия, освобождават търговците от местен данък

Жан-Люк Шовейн, председател на търговско-промишлените камари на Екс-Марсилия-Прованс, заяви, че в Марсилия са повредени почти 400 търговски обекта.

През последните дни в търговските предприятия на Марсилия са нанесени щети на стойност над 100 млн. евро вследствие на погроми. Тези данни бяха представени в неделя от Жан-Люк Шовен, председател на Търговско-промишлената палата на Екс-Марсилия-Прованс, в ефира на радио France Info.

"Застрахователите оценяват загубите на повече от 100 млн. евро. Само в Марсилия са засегнати почти 400 магазина", заяви ръководителят на камарата, която обединява над 100 000 търговци в департамента Буш дю Рон.

Шовен отбеляза, че в сумата са взети предвид както преките щети, така и оперативните загуби.

По думите на ръководителя на камарата са били атакувани бутици в центъра на града и търговски обекти в търговски центрове, независимо от това какво са продавали. "На някои собственици на магазини ще им трябват месеци, за да възстановят щетите, особено на тези, чиито складове са били напълно разграбени", каза Шовен, цитиран от БГНЕС.

На 2 юли властите в Марсилия обещаха 2 млн. евро в помощ на пострадалите търговци. Собствениците на магазини ще бъдат освободени от плащането на местен данък върху външната реклама до края на лятото, властите ще помогнат за обезопасяването на търговските обекти срещу повторни нападения от мародери.

Решено е 1 млн. евро да бъдат вложени в партньорски фонд за подпомагане на обновяването на витрини. Ще бъде създадено и специално консултантско звено на застрахователната федерация France Assureurs.

Снимка: БГНЕС