Първи присъди за безредиците във Франция, бабата на Ноел с призив към протестиращите

Осъдени са двама 22-годишни мъже и един 18-годишен мъж

02.07.2023 | 22:32 Редактор: Вяра Димова
Първи присъди за безредиците във Франция, бабата на Ноел с призив към протестиращите

Съдът в Гренобъл, Франция, издаде първите присъди на бунтовниците, участвали в протестите заради смъртта на 17-годишния Ноел М., който беше застрелян от полицията. Първите осъдени - двама 22-годишни мъже и един 18-годишен мъж - бяха осъдени на между три и четири месеца затвор, съобщава France Bleu Isere от съдебната зала.

Според вестника първият осъден е 18-годишен служител на "Макдоналдс", който е бил задържан в Гренобъл при извършване на кражба във верига универсални магазини "Галери Лафайет". Нанесените щети са три тениски и три флакона парфюм на обща стойност 350 евро. Обвиняемият се е признал за виновен и е осъден на три месеца домашен арест, съобщава France Bleu Isere.

Вторият осъден е 22-годишен тунизийски мигрант, който е бил задържан в мазето на магазин за дрехи Foot Locker. Той твърди, че се е укривал там от сълзотворния газ и полицията. Според прокуратурата той се е опитал да извърши кражба. Съдът осъди мъжа на три месеца затвор, съобщава вестникът.

Третият обвиняем също е на 22 години. Съдът го осъжда на четири месеца домашен арест за опит за кражба от магазин на Boss, съобщава France Bleu Isere.

Днес бабата на убития тийнейджър призова протестиращите да спрат и да не използват смъртта на внука ѝ като повод за разрушения и вандализъм.

Снимка: БГНЕС