Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

ПП-ДБ нямат много ходове и вървят надолу, Борисов държи картите в коалицията

Не бива да се пропуска как една страна научи кой ще бъде нашият комисар от ЕК, казаха Румен Йончев и Милен Керемедчиев

30.06.2023 | 21:30 Редактор: Вяра Димова

Сглобката ще я виждаме поне още няколко месеца. ГЕРБ и ДПС са тези, които държат бутоните на котлоните. В един момент температурата ще бъде рязко вдигната, за да бъде сготвена жабата. Жабата е правителството на "Продължаваме промяната - Демократична България". Това коментира лидерът на Земеделския народен съюз Румен Йончев в студиото на "Денят ON AIR".

Според бившия зам.-министър на външните работи Милен Керемедчиев ще има споразумение, което при всички положения ще е програмно, за пример посочи Румъния. 

"Хвърля се в пространството информация, че след 9 месеца г-жа Габриел и г-н Денков си сменят местата, но не е само това. Правителство на ГЕРБ или правителство на "Продължаваме промяната" с премиер на ГЕРБ, какво ще стане с г-н Денков - не е ясно. Първият рубеж на правителството ще бъде смяната на председателя на НС, което ще мине по-лесно. Смяната на министър-председателите трябва да стане по определен начин", обясни Керемедчиев.

Думите на Денков, че няма време, показват хоризонта на правителството, смята Йончев. "Това правителство дойде с идеята, че търси някаква стабилност, вместо това виждаме къси хоризонти. Всяко действие на правителството е колебливо. Незабелязано мина фактът, че за първи път в историята на ЕС една страна научи кой ще бъде нашият комисар от ЕК, а не обратното. Това е унизително", заяви лидерът на ЗНС.

Бившият зам.-министър на външните работи пък напомни двамата кандидати за председател на ООН. "Не за първи път учудваме света. Съгласен съм, че това е неправилно, защото няма как Европейския парламент да препитва двама кандидати за еврокомисар", настоя Керемедчиев пред Bulgaria ON AIR.

По думите на Йончев очевиден е опитът на Борисов да стои извън горещата част на политическия живот, като същевременно е в ролята си да критикува управлението, което той подкрепя.

"Има правителство в сянка, затова има и напрежение между некоалиционните коалиционни партньори. "Продължаваме промяната" виждат, че оттук нататък нямат много ходове. Те обявяват, че това правителство е тяхно. Пътят им е само надолу. В момента г-н Борисов държи почти всички карти в тази коалиция", коментира Керемедчиев.

Лидерът на ЗНС е на мнение, че местният вот няма да скара партиите дотолкова, че да падне управлението. "Продължаваме промяната - Демократична България нямат път назад. Борисов осъзнава, че тази коалиция продължава да съществува дълго - ще роди алтернатива, която няма да бъде приятна нито за едните, нито за другите", прогнозира Йончев.

Гледайте видеото с целия разговор.