Урсула фон дер Лайен избра кой да бъде българският еврокомисар с ресор иновации

Между Даниел Лорер и Илиана Иванова председателят на ЕК предпочете кандидата на ГЕРБ-СДС

28.06.2023 | 21:23 Редактор: Елеонора Танева
Урсула фон дер Лайен избра кой да бъде българският еврокомисар с ресор иновации

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лейен е интервюирала двамата кандидати за еврокомисари от България - Даниел Лорер и Илиана Иванова.

"И двамата кандидати показаха голяма ангажираност към Европейския съюз и към позицията европейски комисар. Те също така имат подходящ опит за тази длъжност. След тези интервюта реших да предложа на Съвета и на Европейския парламент назначаването на г-жа Иванова на поста член на Комисията. Тя ще отговаря за иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта", съобщи Фон дер Лайен.

Тя посочва, че Иванова има значителен опит по въпроси, свързани с ЕС, като от 2013 г. е член на Европейската сметна палата. Преди това тя е била член на Европейския парламент между 2009 г. и 2012 г. и заместник-председател на комисията по бюджетен контрол.

"Нейният опит е от решаващо значение за по-нататъшното изпълнение на водещата програма на ЕС за научни изследвания "Хоризонт Европа", за да се подобри ефективността на разходите на ЕС за научни изследвания и да се постигне по-добро въздействие по места. Благодаря на г-н Лорер за неговата кандидатура и му пожелавам успех в бъдещите му начинания.“

Снимка: БГНЕС