Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Плугчиева: Има сериозна опасност да изгубим средства по ПВУ

"Поведението е на хора без опит, без компетентност, без управленски умения и болни амбиции", заяви бившият вицепремиер

23.06.2023 | 20:44 Редактор: Юлиан Христов

Има сериозна опасност да изгубим средства по Плана за възстановяване и устойчивост, тъй като не се работи приоритетно по законодателството, което е залегнало като изискване. Това каза дипломатът и бивш вицепремиер Меглена Плугчиева в предаването "Денят ON AIR".

Тя определи състоянието в управлението като "нестандартна ситуация".

"Беше порочно заложена, защото не беше ясно първо защо ГЕРБ отстъпва своя мандат и правото си да управлява", каза гостът.

Според Плугчиева това най-малкото поражда съмнение, че има друга причина, за да се даде управлението на ПП-ДБ. Друг проблем, според нея, е, че няма коалиционно споразумение.

"Едва днес Борисов постави въпроса за това. Става дума за някакви устни договорки, които сега от "Продължаваме промяната" обвиняват ГЕРБ, че не са спазени", каза бившият вицепремиер.

Ситуацията в парламента също не изглежда добре, смята тя. Народното събрание не работи, защото комисиите нямат председатели и за всяко заседание трябва председателят на парламента да излъчва такъв.

"Всичко това се случва в ситуация, в която очакваме да бъде приет закон за бюджета, който е много амбициозен - за 3% дефицит, което означава, че отнякъде трябва да се съкратят разходи. В същото време приходите са под сериозен въпрос", коментира тя.

По думите на Плугчиева фокусът е върху конституционната реформа, но никой не формулира какво се крие зад тези реформи, за които дори не е взето мнението на опитни конституционалисти.

"Поведението е на хора без опит, без компетентност, без управленски умения и болни амбиции", заяви Плугчиева.

Тя смята, че вниманието на правителството трябва да е насочено към хората, особено сега след наводненията.

"Става ясно, че не може да се стигне до реален документ за оценка на щетите, защото правителството няма все още целия екип от зам.-министри. Става дума за управление на държава и тези хора са на улицата, без покъщнина и никой не прави необходимото да може да има реална грижа", изтъкна Плугчиева и допълни, че хората се чувстват изоставени.

Тя смята, че "всичко се движи само около смяна на кадри, рокади, овладяване на силовите структури – и ДАНС, и другите структури, където замисълът е да бъдат сменени с наши хора".

Гостът изрази мнение, че темата за икономиката е игнорирана.

"ПВУ е тотално изостанал, има риск да загубим средствата по него. По еврофондовете също. Ние сме част от европейската икономика, която е в тежка ситуация, германската икономика е в рецесия", посочи Меглена Плугчиева.

Тя нарече решението за излъчване на двама кандидати за еврокомисар "странно" и предположи, че в ЕК ще бъде предпочетена кандидатурата на ГЕРБ "предвид равенството на половете". По думите ѝ кандидатурата на Даниел Лорер показва некомпетентността на управлението.

Гледайте целия разговор във видеото. 


1
1 rate up comment rate down comment 0
Джери Бадалуна
преди 10 месеца
Когато беше Плугчиева в Германия и викаха алкохоличката,защото беше често пияна Сигнализирай за неуместен коментар