Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Драганов: Водата в Черно море е чиста, българите не се плашат от фалшиви новини

"България е много по-евтина от всичко околовръст", каза директорът на Института по анализи в туризма

22.06.2023 | 21:09 Редактор: Юлиан Христов

Няма никакъв риск за летния сезон, като се очаква заетостта на легловата база да достигне 72 процента. Това каза директорът на Института по анализи в туризма Румен Драганов в студиото на "Денят ON AIR".

Той коментира твърденията на хотелиери, че масово туристите се отказват от резервациите си, заради опасения от замърсяване на морската вода след взривяването на язовира "Нова Каховка" в Украйна.

По думите му всеки ден се взимат проби, като идва информация и от Румъния, и от Молдова за качеството на водата.

"Туризмът е изключително отговорна система на организация и никой няма да рискува и да каже, че е чисто, при условие, че не е чисто", коментира Драганов.

Той допълни, че обществото е спокойно и фалшиви новини, свързани с войната в Украйна, не плашат хората.

Драганов припомни, че много по-големи рискове има, ако се ходи на екскурзии в дестинации като Индия или Южна Африка, където има много заболявания.

"Нашият сезон е много силен. България е добре организирана държава и гарантираме, ние като институт, че няма никаква опасност от замърсяване на водата", допълни той.

По думите му цените тази година в туризма са по-високи, но посъветва туристите да се придържат към бюджета си от миналата година.

"Ако миналата година сте нощували за 110 лв., тази година отново ще намерите къде да почивате за 110 лв. на нощ", обясни той. По думите му сега се наблюдава дефлация и падане на цените в цяла Европа.

Той направи сравнение с почивките в България и на Мармарис. Във високия сезон от 27 юли до 3 август, почивката в България за семейство две деца излиза между 650 и 3400 лв., докато в Мармарис е от 850 до 34 хил. лв.

"България е много по-евтина от всичко околовръст и като обслужване е на европейско ниво", твърди той.

Румен Драганов заяви, че очакваният ръст на туристите е 18%. За първите 6 месеца на годината в страната са влезли 5,8 млн. души, което е повече с милион от годината преди пандемията, когато техният брой е бил 4,8 млн.

Той допълни, че легловата база в страната възлиза на 1,5 млн. легла, които ще бъдат заети на 72 процента.

Гледайте видео с целия разговор.


1
0 rate up comment rate down comment 0
европейска шматка
преди 10 месеца
Драганов е забравил че българите н е вярват н апопулистки изказвания а н а око да види-като гледам по-вечето ходят навън да почиват явно щото не са много богати но обслужване,хран а и условия са много по-добри Сигнализирай за неуместен коментар