Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Валентин Танев: Предричащите крах на правителството слугуват на чужди интереси

България не трябва да проиграва шанса, който идва с наградата на Георги Господинов, заяви актьорът

24.05.2023 | 21:28 Редактор: Елеонора Танева

"Снощи играх в "Хъшове" - българска пиеса, написана с български букви, режисирана от български режисьор, изиграна от български актьори. Тя е като едно чудо - вече близо 20 г. на сцената има над 350 представления и публиката не спира да вика с пълно гърло "Да живее България!". Така актьорът Валентин Танев даде пример в студиото на "Денят ON AIR" как пази българския дух.

Той поздрави писателя Георги Господинов за наградата "Букър" и нарече постижението му "великденско чудо на запалването на огъня".

"Цял ден съм в приповдигнато настроение, защото такова нещо не се е случвало на България. Този шанс не трябва да бъде проигран, прожекторите са насочени към България. С тази награда ни казват - вие имате големи таланти, световно ниво", призова Танев.

Актьорът припомни и друг голям успех на световната сцена - наградата "Оскар", която беше в ръцете на журналиста Христо Грозев.

"Изключителен журналист с изключително постижение. Чудех се дали да не направя подписка - "Христо Грозев - президент". Той има ясна визия как трябва да се случват нещата в света и в България", каза Танев.

Пред Bulgaria ON AIR той коментира критиците на опита на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ за съставяне на правителство. 

"Тези, които предричат крах, те слугуват на чужди интереси, техните ментори нямат интерес България да е стабилна", убеден е актьорът.

Валентин Танев призова, ако орязаните 36 млн. лв. в бюджета за култура са били грешка, то тя веднага да бъде поправена. И с тъга констатира, че в актьорската гилдия всеки гледа да се спасява поединично.

Гледайте целия разговор във видеото.